Quantcast
Channel: En Verden af Gin
Viewing all 265 articles
Browse latest View live

Anmeldelse: ELG No. 2 Gin

$
0
0

Vurdering: 5/5

Vi har set gin lavet på korn, majs, druer, æbler, mjød og kartofler. Men med en alkoholbase fra gulerod og tilføjelse af et enebær-udtræk tager Den Ny Spritfabrik alligevel prisen med Old Tom-ginnen ELG No. 2 Gin.

ELG No.2 Gin. Photo by Michael Sperling.Vi danskere er virkelig blevet forkælet de seneste par år, når det kommer til gin. Siden gennembruddet for de danske håndværksginner (Craft Gin på engelsk) i 2014 med lanceringen af både Njord Gin og Nordisk Gin, er der virkelig blevet frigivet mange spændende produkter. Og 2016 ser ud til at blive det mest produktive ginår i nyere dansk historie – både når det gælder antallet af nylanceringer og når det kommer til innovative produkter og produktionsmetoder.

For kort tid siden berettede jeg om den fynske hvedemaltsbaserede Mosgaard Gin, som jeg er meget begejstret for. Og nu er jeg gudhjælpemig tilbage med endnu en dansk gin, faktisk to ginner, der så dagens lys for første gang tilbage i maj 2016.

Et stenkast fra Esrum Sø, godt tre kilometer nord for Fredensborg, grundlagde vinavler og kemiker Henrik Elsner destilleriet Den Ny Spritfabrik tilbage i 2014. Dengang var formålet med foretagendet at skabe moderne akvavitter, der kunne være med til at puste liv i den traditionelle danske dild- og kommenspiritus. Dem der har haft fornøjelsen af at stifte bekendtskab med destilleriets tre akvavitter, D Argentum, D Aurum og D Reserve, ved, at målet i den grad er nået. Det er den slags akvavit, der får en til at se frem til de ellers så trættende og trivielle jule- og påskespecialiteter, man genbesøger hvert eneste år. Men med især D Argentum og D Aurum er der nyt håb for fremtiden.

ELG Gin No.1 ogNo.2. Photo by Michael Sperling.

Med Den Ny Spritfabriks succes med akvavitten skete der hverken værre eller bedre, end at de fik mod på at kaste sig over ginkategorien. Og gudskelov for det. I maj 2016 var Henrik Elsner klar til at præsentere to nye danske ginner: ELG No. 1 Gin og ELG No. 2 Gin. Ligesom med akvavitterne er der ikke meget ”old same” over de to nye enebærspiritusser.
Bevæbnet med en mindre, tysk Müller Brennereianlagen-destillator har Den Ny Spritfabrik nemlig udviklet, hvad der næsten må være verdens første gulerodsbaserede gin. Alkoholbasen til både ELG No. 1 Gin og ELG No. 2 Gin er nemlig lavet på en egenproduceret alkoholbase af danske gulerødder.

Tilsmagt med kun enebær og korianderfrø er ELG No. 1 Gin destilleriets mest traditionelle gin. Selv beskriver destilleriet den som en ”classic inspired gin”, og selvom gulerodsdestillatet adskiller ginnen smagsmæssigt fra alle andre ginner på markedet, er der ingen tvivl om, at ELG No. 1 Gin er en gin med stort ’G’. Kraftigt enebærspark med en let krydret og sprød fyrrenålenote, der giver associationer til nyfældede grantræer i en nordnorsk nåletræsskov.

Bagetiketten af ELG No.2 Gin. Photo by Michael Sperling.

Foretikette af ELG No.2 Gin. Photo by Michael Sperling.

Men det er med ELG No. 2 Gin, at Den Ny Spritfabrik for alvor skiller sig ud, og hvor selv den mest kræsne NOMA-kok lægge sig fladt ned.
ELG No. 2 Gin er en såkaldt ’Old Tom Gin’, der historisk set er en forgænger til den Dry Gin-stil, de fleste ginner tilhører i dag. ’Old Tom Gin’ er typisk sødet ved brug af fx honning, lakridsrod eller blomster som botanicals, eller ved tilføjelse af fx sukker eller honning efter destillationen. Men sådan spiller klaveret ikke hos Den Ny Spritfabrik. Her har man blended ELG No. 1 Gin med et særligt enebær-udtræk, hvor der er lægges 25 kilo enebær (per batch) i blød i 50% vol. alkohol i ca. fire uger. Resultatet er et sødligt og mørkt udtræk på godt 30% vol., der til sidst blendes med ELG No. 1 Gin til en endelig alkoholprocent på 46,3% vol.

Tasting notes

Den kraftige, sprøde fyrrenål fra ELG No. 1 Gin er med tilføjelsen af det sødlige og mørke enebær-udtræk forvandlet til en enebærsmagsbombe uden lige.

Duften er domineret af enebær med noter af citrus og rødder. Men først og fremmest en fed enebærduft.

I munden er ELG No. 2 Gin fuldfed og olieret med masser af enebærsmag og let krydret citrus fra korianderfrøene. Noter af rødder, harpiks og jord kommer frem i mellemsmagen, og afløses af en lang, fed, sødmefuld eftersmag fra især enebær.
Ja, ELG No. 2 Gin er sød, men slet ikke i samme grad og på samme måde som mange andre Old Tom-ginner på markedet. Dette er noget andet. Noget helt, helt andet.

ELG No.2 Gin tasting. Photo by Michael Sperling.

What to do with drinks?

Normalt er det her, jeg giver mine bud på match med tonicvand og garniture. Men når det kommer til ELG No. 2 Gin, giver det ikke så meget mening at parre ginnen med en tonicvand. Den Ny Spritfabrik foreslår selv, at man matcher ELG No. 2 Gin med ginger beer eller ginger ale. Her foretrækker jeg klart ginger beer, garneret med enten citronskal eller lidt ingefær.

Det er noget nemmere med ELG No.1 Gin, der er virkelig gavmild i forhold til gode matches. Fever-Tree Tonic for den mere traditionelle G&T, og Gents Tonic for den supersprøde enebær-G&T. Gulerod, ja du læste rigtig, gulerod  som garniture (gerne hvid gulerod, hvor sødmen er lidt mildere). Det holder!

Konklusion

Der skal efterhånden meget til at imponere mig, når det kommer til gin. Der bliver lanceret så meget ligegyldig gin i disse år. Men ELG Gin, i særdeleshed ELG No. 2 Gin, vækkede atter min begejstring for ginkategorien, og gav mig en følelse af, at der stadig er spændende og nyskabende produkter derude, der er værd at opstøve og efterforske.

Der er ingen tvivl om, at jeg skal benytte den næste tid på at genbesøge gamle cocktailklassikere som Martinez og Tom Collins med ELG No. 2 Gin som bærende spirituselement. Det kan gå begge veje, tænker jeg. Men spændende bliver det.

ELG No.2 Gin. Photo by Michael Sperling.

Ginnen til denne anmeldelse er venligst doneret af den danske distributør af ELG Gin. Mange tak for det.


Arkiveret under:Anmeldelse Tagged: Danmark, ELG No. 2 Gin, Gin

Ginsmagning – årets bedste gins 2016

$
0
0

Endnu et forrygende ginår er gået – lad os smage på det bedste af det bedste fra 2016!

Photo by Michael Sperling.

2016 har været et stort år for gin. Aldrig er så mange nye destillerier dukket op, og aldrig er så mange nye ginner blevet lanceret. Det gælder i særdeleshed for dansk gin, hvor en lang række af nye og spændende danske ginner så lyset for første gang i 2016.

Hvilke fem ginner der får æren af at blive udråbt til de mest interessante fra året 2016, løfter vi først sløret for den 15. december, men du kan allerede nu sikre dig en af de ekslusive pladser ved bordet, når vi skal smage på herlighederne.

Smagningen foregår, torsdag den 5. januar 2017 kl. 19.00, på restaurant Bøf, Dronningens Tværgade 22. Vi smager på og snakker om alle fem eminente ginner, og slutter selvfølgelig aftenen af med en Gin & Tonic – som altid.

Prisen er 275 kroner per billet (plus Billetto-gebyr). Tilmeld dig her:
https://billetto.dk/ginsmagning-aarets-bedste-gins-2016 


Arkiveret under:Event Tagged: Året der gik, Årets bedste gin, Ginsmagning

Årets bedste gins – 2016

$
0
0

I et år hvor den internationale ginscene blev ramt af en sand tsunami af fortrinsvis ligegyldige tilføjelser til et allerede oversvømmet marked, kom de danske håndværkere os til undsætning med flere formidable forsøg på fornem enebærspiritus. 2016 var et fantastisk ginår for dansk gin!

De bedste ginner 2016. Photo by Michael Sperling.

Det har i sandhed været et godt ginår for dansk gin. Jeg vil faktisk gå så langt til at kalde 2016 for det bedste ginår i Danmarkshistorien. Et er, at der har været en lang række danske ginlanceringer, noget andet er, at de nytilkomne danske ginner faktisk holder et ret højt niveau.

Etablerede brands som midtjyske Spirit of Njord, nordjyske Nordisk Brænderi og københavnske Copenhagen Distillery bød på nye lækkerier, hvor de i alle tre tilfælde overgik tidligere års triumfer. Spirit of Njord bød på den drue- og kornbaserede Njord United Nature Gin, der er blevet til i et samarbejde med det spanske destilleri Santamania, og så sluttede de året af med den eminente ginlikør-agtige Njord Slow Sloe.
Nordisk Brænderi skød efteråret i gang med at vinde dobbelt guld i spirituskonkurrencen FiftyBestGin i New York for deres nye vidunderbarn Herbie Gin – og det endda længe inden den officielt ramte de danske butikshylder.
Copenhagen Distillery, der afslutter 2016 med at flytte destilleriet til nye og større lokaler i København, brillerede med en noget mere tilnærmelig Copenhagen Distillery Orange Gin, hvor master distiller Henrik Brinks er gået væk fra mjødbasen fra den oprindelige Copenhagen Dry Gin, og i stedet kastet sig ud i en hvedebase, og tilsmagt den med appelsin, pomerans, langpeber, kardemomme og selvfølgelig enebær.

2016 var året, hvor en lang række nye spillere ramte det danske marked. Her kan nævnes det fyske whisky- og gindestilleri Mosgaard Whisky, der frigav hele tre ginner: Mosgaard Dry Gin, Mosgaard Tangerine Gin og Mosgaard Oak Aged Cask Gin – alle baseret på en egenproduceret maltet hvedebase.
I Fredensborg nord for København udvidede Henrik Elsner og hans destilleri Den Ny Spritfabrik akvavit- og absintsortimentet med de to gulerodsbaserede ginner ELG No. 1 Gin og ELG No. 2 Gin.
2016 var også året, hvor Henrik Hammer blev sluppet løs i Klelund Plantage, på jagt efter unikke botanicals for den midtjyske plantage til egnsginnen Klelund Premium Dry Gin – Vintage 2015. Ingredienslisten på otte botanicals tæller foruden enebær blandt andet agern, malurt og gedeblad.
Derudover kan nævnes Copperpot Gin fra Koldingbaserede Trolden Bryggeri/Distillery, den halvdanske Plateau Gin, ejet af danske Tonny Svensson og produceret af Tevsjö Destilleri i Sverige, den italienskinspirerede Il Mio Gin fra Aalborg, og endelig den danskejede Kongsgaard Gin, der dog produceres i Cognac i Frankrig.

Ovenstående opremsning viser med al tydelighed, at 2016 var et stort år for dansk gin. 14 nye danske ginner er jeg faldet over i årets løb, og mon ikke jeg har misset et par stykker i al forvirringen?

De bedste ginner 2016. Photo by Michael Sperling.

Ginåret 2016 bød selvfølgelig på meget andet end dansk gin. Og der er faktisk kommet en del udenlandsk gin til Danmark. En decideret gintrend for 2016 er svær at pege på. Det skulle da lige være: fuld smæk på alle kedler! Det er væltet ud med nye ginner. Navy strength, old tom gin, dry gin,  fadlagret gin, ginlikører – you name it. Og det er myldret frem med nye destillerier – i alle lande jeg kan komme i tanke om. Det er alt sammen meget spændende, men også ret overvældende. Og selvom antallet af nyudgivelser i løbet af et år nok aldrig har været større, har det faktisk været svært at pege på nye ginner, der i sandhed gjorde noget nyt for den samlede ginkategori.

Årets mest interessante ginner

Der har altså været masser af ny gin, og enkelte af dem har bestemt fortjent at blive fremhævet. Her er mit bud på de fem mest interessante ginner, der ramte de danske hylder i løbet af 2016:

ELG No. 1 Gin. Photo by Michael Sperling.

ELG No. 1 Gin: Med Den Ny Spritfabriks succes med akvavitterne D Argentum, D Aurum og D Reserve fik Henrik Elsner mod på at kaste sig over ginkategorien i 2016. Og gudskelov for det! I maj præsenterede han de to nye danske ginner: ELG No. 1 Gin og ELG No. 2 Gin. Ligesom med akvavitterne er der ikke meget ”old same” over de to nye enebærspiritusser. Begge ginner er nemlig baseret på en egenproduceret alkoholbase fra danske gulerødder – hvilket mig bekendt må være verdens eneste af slagsen.
Tilsmagt med kun enebær og korianderfrø er ELG No. 1 Gin destilleriets mest traditionelle gin. Selvom destilleriet beskriver den som en ”classic inspired gin”, adskiller ginnens egenproducerede gulerodsdestillatet den smagsmæssigt fra alle andre produkter på markedet. Samtidig er der ingen tvivl om, at ELG No. 1 Gin er en gin med stort ’G’. Kraftigt enebærspark med en let krydret og sprød fyrrenålenote, der giver associationer til nyfældede grantræer i en nordnorsk nåletræsskov.

Citadelle No Mistake Old Tom Gin. Photo by Michael Sperling.Citadelle No Mistake Old Tom Gin: Ligesom forgangne år blev der i årets ellevte time frigivet et par overraskende gode ginner op mod julesalget og nytårsfejringen. I år var det den gamle kending Citadelle Gin, der stod for den største juleoverraskelse i form af deres Citadelle No Mistake Old Tom Gin – en gin der er som skræddersyet til mine to favoritcocktails, Martinez og Negroni.
Citadelle No Mistake Old Tom Gin er i al sin enkelthed den avancerede soleralagrede Citadelle Réserve Gin omrørt med let karamelliseret brun farin, og lagret yderligere i et par måneder, for til sidst at blive fortyndet til en alkoholstyrke på 46% vol., og flasket i et beskedent antal på 6500 flasker. Og ifølge manden bag Citadelle Gin, Alexandre Gabriel, er der ingen planer om at frigive yderligere flasker – tværtimod: “It’s not something we want to make permanent,” fortalte han til Imbibe, og fortsatte, “Next year I’ll be on to something else. I’ve got another ten ready.” (kilde: Imbibe)
Citadelle No Mistake Old Tom Gin er en let blomstret gin med tydeligt enebærpræg, og fremtrædende noter af karamel, ristede mandler, appelsin, vanilje, peber og lakrids.

Rose Rock Gin - Summer Edition. Photo by Michael Sperling.Rock Rose Gin – Summer Edition: Lige siden etableringen af Dunnet Bay Distillers i juli 2014 har jeg med begejstring observeret det nordskotske destilleri på afstand. Det sker en sjælden gang, at man falder over en flaske af deres glimrende Rose Rock Gin i den karakteristiske keramikflaske i Danmark, og jublen ville ingen ende tage, da jeg faldt over et eksemplar af deres summerudgave Rose Rock Gin – Summer Edition i sensommeren 2016.
Ginnen er en del af Dunnet Bay Distillers’ linje af sæsonginner, der foruden Summer Edition, også bød på en forårs-, en efterårs- og en vinterudgave.
Udover den 18 botanicals store ingrediensliste fra den oprindelige Rose Rock Gin, er der tilført mjødurt, hyldeblomst, nelliker, citrontimian, ananassalvie og citronmelisse i sommerudgaven.
Resultatet er en superfrisk og let gin, med masser af blomst, citrus og urter, der overraskende nok formår at løfte den oprindelige, eminente Rose Rock Gin til nye højder.

Four Pillars Bloody Shiraz Gin. Photo by Michael Sperling.Four Pillars Shiraz Gin: Det er anden gang, at det australske gindestilleri formår at snige sig ind på min årlige ‘best of’-liste. Første gang var til oversigten over de bedste ginner fra 2013, hvor det dengang nyåbnede destilleri netop havde præsenteret deres Four Pillars Rare Dry Gin for australierne. Siden da er både destilleri og sortiment blevet betydeligt udvidet, og man kan bestemt ikke kalde Four Pillars Gin for et lille fortagende længere.
I 2016 fik danskerne på nærmest mirakuløs vis lov til at stikke tungen ned i den uhyre populære og stærkt begrænsede Four Pillars Shiraz Gin, der på rekordtid gik udsolgt fra destilleriet.
Four Pillars Shiraz Gin er lavet ved at lade Yarra Valley Shiraz-druer (årgang 2016) trække i Four Pillars Rare Dry Gin i otte uger. Efterfølgende sies drueresterne fra og shiraz-ginnen fortyndes ned til hele 37,5% vol., frem for de typiske 28-30% vol. for slåenbær- og andre frugt- og bærginner.
Four Pillars Shiraz Gin har et markant vinøst præg, uden dog at gå på kompromis med ginnens vigtigste regel om at være “predominately flavoured by juniper”. Det er ret skørt og forbandet god gin.

Silent Pool Gin. Photo by Michael Sperling.Silent Pool Gin: Selvom Silent Pool Distillers blev etableret i Surrey Hills i England tilbage i 2013, og de første flasker Silent Pool Gin ramte det engelske marked i starten af 2015, fik danskerne først fornøjelse i starten af 2016. Og heldigvis for det.
Med Silent Pool Gins indtog på markedet fik de friske, sommerlige ginner en ny alfahan. Den er tilsmagt med hele 24 botanicals, som blandt andet tæller hyldeblomst, kamille, honning (fra lokalområdet), og kaffir limeblade, rosenblade, kardemomme og kassiabark, der i en sirlig proces af forskellige macerationsperioder og avancerede destilleringsmetoder ender ud i en utrolig frisk gin med flot citrus- og blomsterpræg i både næse og mund, og hvor destilleriets famøse fritfossende kilde i baghaven spiller en hovedrolle (i både identitet og smag).

Honorable mentions: som du bliver nødt til at smage snart:

Njord Gin Distilled United Nature: Korn og drue-baseret gin produceret i et samarbejde mellem danske Spirit of Njord og spanske Santamania. Tilsmagt med alt fra timian, appelsinblomst og græskarkerner til pastinak, skovmærke og mælkebøtterod.
Copenhagen Distillery Orange Gin: Lavet på en neutral alkoholbase fra hvede og tilsmagt med appelsin, pomerans, langpeber, kardemomme og selvfølgelig enebær.
Le Gin de Christian Drouin: Fransk gin baseret på en æblecider fra 30 forskellige æbler, og tilsmagt med botanicals som rosenblade, citronskal, enebær, ingefær og kardemomme.
Herbie Gin: Nordisk Brænderis samarbejde med Anders Skotlander kan føre til mere end god rom. Herbie Gin er tilsmagt med ingredienser som enebær, fennikelfrø, rosmarin, appelsinskal og æbler, og har helt fortjent modtaget internationalt hæder for sit udtryk.

Ovenstående liste er som alle andre toplister håbløst subjektiv, og der er mange flere ginner, der kunne fremhæves. Det vil jeg råde bod på i løbet af 2017. Og del endelig dine favoritginner fra 2016 i kommentarfeltet nedenfor – for jeg har med sikkerhed misset et par stykker i løbet af året.


Arkiveret under:Guide Tagged: Året der gik, Årets bedste gin, Citadelle No Mistake Old Tom Gin, ELG No. 1 Gin, Four Pillars Shiraz Gin, Rock Rose Gin - Summer Edition, Silent Pool Gin

Ginsmagning – Flamske Duin Gin

$
0
0

Få et førstehåndsindtryk af den moderne belgiske gin, når skaberen af den flamske Duin Gin, Frederik Van Duuren, er gæsteoplægger ved Copenhagen Gin Clubs martssmagning den 16. marts.

Duin Gin. Photo by Duin Gin.

Belgien har længe været et af de mest ginkonsumerende lande i Europa, men det er først inden for de seneste par år, at belgierne for alvor selv er begyndt at bidrage til den igangværende ginbølge.

Torsdag den 16. marts har Copenhagen Gin Club (En Verden af Gins forlængede arm på Facebook) inviteret skaberen af den flamske ginserie Duin Gin, Frederik Van Duuren, til København for at fortælle lidt om den belgiske og flamske gintradition, og ikke mindst sine egne ginner.

I løbet af aftenen skal vi smage på alle tre ginner i hans Duin Gin-serie, der inkluderer både den klassiske Duin Gin, den krydrede Ginius og ingefærginnen Ginger. Og så skal vi selvfølgelig smage dem alle i Gin & Tonic også!

Smagningen foregår traditionen tro, torsdag den 16. marts 2017 kl. 19.00, i restaurant Bøfs kælderlokaler i Dronningens Tværgade 22.
Deltagelse koster 170 kroner per person (plus billetto-gebyr). Tilmeld dig her.


Arkiveret under:Uncategorized

En tasting extraordinaire – fadlagret gin

$
0
0

fade-1

Det kommer næppe som en overraskelse for de fleste, at langt det meste gin bliver indtaget sammen med tonicvand som Gin & Tonic. Men der findes faktisk et højere niveau af nydelse, når det kommer til gin. Et niveau der placerer sig tæt op ad spiritus som rom, whisky og cognac. Det niveau hedder ’den fadlagret gin’.

Den 18 . maj hylder vi de fadlagerede ginner med en tasting extraordinaire. Aftenen indledes med stjernespækket besøg i form af Henrik Brinks, Master Distiller hos Copenhagen Distillery, der vil give os en førstehåndsberetning om lagringsprocessen og  arbejdet med hans nye Copenhagen Oak Gin.
Derefter kaster vi os over en perlerække af fadlagrede ginner fra hele verden, der på den ene eller den anden måde forfiner den ædle fadlagringskunst inden for gin.

Aftenens smageprogram byder på følgende:

  • Copenhagen Oak Gin: Helt ny fadlagret gin fra den lokale stolthed Copenhagen Distillery. Præsenteret af manden der rent faktisk laver den!
  • Bombay Amber: Så meget andet end den legendariske Bombay Sapphire Gin, vi efterhånden kender så godt.
  • Rogue Pink Spruce Gin: ”Ocean aged in pinot noir barrels” – amerikansk gin fra Oregon.
  • Citadelle Réserve Gin vintage 2009: Fra dengang Citadelle Réserve Gin var unikke vintageårgange.
  • Four Pillars Barrel Aged Gin: Solera-lagret udgave af den australske Four Pillars Rare Dry Gin.
  • Vor Gin Barrel Aged: Der sker utrolige ting, når man hælder 100% islandsk spiritus på virgin barrels.

Smagningen foregår, torsdag den 18. maj 2017 kl. 19.00, på restaurant Bøf, Dronningens Tværgade 22. Vi smager alle seks ginner neat/rent, og smager os helt ned i mindste detalje.

Deltagelse koster 299 kroner person (plus Billettogebyr). Tilmeld dig arrangementet her.


Arkiveret under:Event, Uncategorized

Anmeldelse: Citadelle No Mistake Old Tom Gin

$
0
0

Vurdering: 4/5

Ginbrandet Citadelle Gin har længe været spydspidsen af den franske ginscene, og med Citadelle No Mistake Old Tom Gin beviser Cognac Ferrand endnu engang, at de udmærket ved, hvad de laver – og hvad vi elsker.

Citadelle No Mistake Old Tom Gin

4 år før Hendrick’s Gin. 14 år før Sipsmith Gin. 17 år før Hernö Gin. Da Cognac Ferrand lancerede Citadelle Gin tilbage i 1995, var verden et anderledes grumt sted med langt mindre lækker gin, end vi har adgang til i dag.
Hvad der delvist startede med et ønske om at benytte cognac-destilleriets traditionelle pot stills ud over produktionsperioden fra november til og med marts, som den franske AOC-applikation dikterer, er sidenhen blevet til et sandt gineventyr, der var med til at kickstarte den ginbølge, vi nyder så godt af i dag.

Den oprindelige blå Citadelle Gin var en sjælden kompleks gin da den blev frigivet på det franske marked. Lavet på en neutral alkoholbase fra hvede, destilleret på traditionelle Charentais pot stills ved brug af åben ild, og tilsmagt med hele 19 botanicals, der ud over enebær tæller både kanel, lavendel, kvanrod, appelsinskal, citronskal, korianderfrø, fennikelfrø, peber, muskat med flere.
Selv her 22 år efter lanceringen er Citadelle Gin stadig en relevant gin med sin tydelige enebær og fine noter af især appelsin, lavendel, kanel og muskat.

Vi var mange, der bestemt heller ikke blev skuffede, da Cognac Ferrand som en af de første producenter introducerede en fadlagret gin – i dette tilfælde en fadlagret version af Citadelle Gin kaldet Citadelle Resérve Gin, der fra første årgang i 2008 til og med 2012 var vintage årgange med små variationer i opskrift, lagringsperiode og alkoholprocent.
Lagringsperioden var typisk på enten fem eller seks måneder, og forkulningsgraden af fadene varierer fra kraftigt mellemforkullede i 2008 til let forkullede i 2009, 2010 og 2011 og 2012. Opskriften på ginnen ændrede sig i løbet af årene, og alkoholprocenten steg fra 44 til 44,7 i 2010.

Citadelle No Mistake Old Tom Gin

Fra årgang 2013 introducerede Citadelle Réserve den særlige solera-lagringsteknik, kendt fra især produktion af sherry. Ginnen bliver fordelt i forskellige typer fade – nogle lavet af europæisk eg, andre amerikansk hvideg. Fadene er genbrugsfade fra produktionen af Pineau de Charente og cognac. Lagringsperioden veksler fra to til fem måneder, og det færdige produkt er dermed en blanding af disse meget forskellige fade.

Enter No Mistake Old Tom

I efteråret 2016 skete der så endelig noget igen. Citadelle var klar med endnu en gin, denne gang den fadlagrede og søde Citadelle No Mistake Old Tom Gin. Der er lidt for mange historier om, hvad der ledte op til frigivelsen af No Mistake. Noget med en baråbning i San Francisco. Måske. Noget med et meget begrænset parti. Måske. Hvem ved med sikkerhed, hvad der er op og ned i ginnernes baggrundshistorier efterhånden?

Citadelle No Mistake Old Tom Gin er i al sin enkelthed den avancerede soleralagrede Citadelle Réserve Gin omrørt med let karamelliseret brun farin, og lagret yderligere i et par måneder, for til sidst at blive fortyndet til en alkoholstyrke på 46% vol., og flasket i et “beskedent” antal på 6500 flasker.

Citadelle No Mistake Old Tom Gin

Citadelle No Mistake Old Tom Gin

Tasting notes

Der er sket meget med ginnen fra destilleringen med de 19 botanicals til soleralagring og omrøring af karamelliseret brun farin. Men mange af noterne fra den oprindelige Citadelle Gin er bevaret i No Mistake Old Tom Gin – flere er ovenikøbet forstærket. Og så er der masser af fadpræg i både næse og mund.

Citadelle No Mistake Old Tom Gin er en let blomstret gin med tydeligt enebærpræg, og fremtrædende noter af karamel, ristede mandler, appelsin, vanilje, peber og lakrids. Der er masser af fadpræg og masser af sødme fra den brune farin. For sød til G&T til min smag men perfekt til en lang række klassiske cocktails, heriblandt to af mine yndlingscocktails: Martinez og Negroni.

Citadelle No Mistake Old Tom Gin. Photo by Michael Sperling.

Konklusion

Jeg er svært tiltrukket af fadlagret gin. Den kompleksitet som fadene kan tilføje ginnen er utrolig tiltagende og dragende. Så længe producenten formår at bevare enebærrenes fyrrenålenoter i det endelige produkt – og det er langt fra altid tilfældet. Heldigvis har Alexandre Gabriel med Citadelle No Mistake Old Tom Gin helt styr på, hvad god gin er anno 2016: genkendelig, udfordrende og rasende lækker.

Desværre er der ingen planer om at frigive yderligere flasker end de 6500 – tværtimod: “It’s not something we want to make permanent,” fortalte Alexandre Gabriel til Imbibe i september 2016, og fortsatte, “Next year I’ll be on to something else. I’ve got another ten ready.” (kilde: Imbibe) Vi er mange, der glæder os til at se, hvad der sker næste gang.

Citadelle No Mistake Old Tom Gin

Ginnen til denne anmeldelse er venligst doneret af den danske distributør af Citadelle Gin. Mange tak for det.


Arkiveret under:Anmeldelse Tagged: Citadelle No Mistake Old Tom Gin, Frankrig, Gin

Belgisk ginsmagning på Christianshavn

$
0
0

Foto: Eric Thirion.

Det belgiske ginmarked har de seneste fem år vokset sig til et af Europas største. Gamle kendinge som Filliers har introduceret nye varianter, og lokale mikrodestillerier og -bryggerier har lanceret egne gin.

Torsdag den 17. august 2017 afholder En Verden af Gin en kombineret smagning af belgisk charcuterie, ost og gin sammen med den belgiske delikatesse-, vin- og ølbutik Thirion på Christianshavn. Her får du mulighed for at vidne både bredden og dybden af den belgiske ginscene anno 2017 i form af seks belgiske ginner og en G&T, ledsaget af Thirions udsøgte charcuterie fra Ardennerne.

Arrangementet starter klokken 18.00 hos Thirion, Prinsessegade 50, kld. tv. 1422 København K. Deltagelse koster 295 kroner pr. person (inkl. moms).

Billetter kan købes via Billetto (mod et tillægsgebyr til Billetto): www.billetto.dk/belgisk-ginsmagning-hos-thirion eller i Thirions butik på Christianshavn (uden nogen form for tillægsgebyr).

Thirion på Christianshavn.


Arkiveret under:Event Tagged: Ginsmagning

Gin i egen juice

$
0
0

Foto by Whiskytower.se

Gin er for alvor kommet i svenskernes søgelys. I en sådan grad, at en af Sveriges største whisky-sider kører gintema i denne uge.

En Verden af Gin havde fornøjelse af at løbe gintemaet i gang. Det er blevet tid til gin i egen juice: MICHAEL SPERLING – EN AUKTORITET PÅ GIN.


Arkiveret under:Uncategorized

Det gode festivalliv

$
0
0

Festivaler er bestemt ikke, som de har været. Og gudskelov for det! Njord Gin og Stauning Whiskys fælles festivalbarprojekt, The Embassy, løfter barren for cocktailkulturen på de danske musikfestivaler.

The Embassy, Tinderbox 2017. Photo by Michael Sperling

Der er sket meget på festivalfronten, siden jeg sidst var på festival i 1999. Ud med tørre hotdogs og flade Tuborg i plastikbægre, og ind med gourmetflæskestegssandwich, østers og lækre cocktails. Gudskelov for det! Der er jo en grund til, at det tog mig 18 år at træde ind på en festivalplads igen.

Efter tre succesfulde år med en pop up-bar på den aarhusianske musikfestival Northside har Njord Gin nu slået sig sammen med Stauning Whisky og skabt den ultimative festivalbar, The Embassy, der sommeren igennem er poppet up på festivalerne Heartland, Tinderbox og Folkemødet på Bornholm. Her kan man træde væk fra det sædvanlige kaos på festivalpladsen, læne sig tilbage og nyde en perfekt mixet cocktail lavet med spydspidsen af dansk spiritus, alt imens man nu kan nyde musikken fra scenen i baggrunden.

Gin and Tonic. Photo by Michael Sperling

The Embassy oser af eksklusivitet fra ende til anden, hvor den røde tråd igennem projektet er dansk design, originalitet og godt håndværk. Det arkitekttegnede setup, med to barer og siddeområde indrettet med møbler fra både HAY og Fritz Hansen, består i al sin enkelthed af fire containere placeret i bedste stagecoach-lejrformation. Indretningen er smagfuld og enkel i vanlig dansk stil. Helt anderledes forholder det sig, når man begiver sig op til baren, hvor erfarne kræfter mixer avancerede cocktails med lige dele entusiasme og respekt for håndværket.

Cocktailkortet. Photo by Michael Sperling

På cocktailkortet finder man blandt andet Apple-Thyme Smash lavet med Njord United Nature Gin, Apple Vin Doux, citronsaft, sirup og timian. Og den friske Petruchio lavet med Njord United Nature Gin, Njord Slow Sloe Gin, citronsaft, sirup, bitter og æggehvide.
Er man til de lidt mere potente cocktails kan man kaste sig over en Nonconformist Old Fashioned lavet med Njord Barrel Aged Gin, ahornsirup, orangebitter og appelsintwist.
Mulighederne er mange, og én ting er sikkert: du får svært ved at gå tilbage til festivalpladsens flade fadøl.

The Embassy, Tinderbox 2017. Photo by Michael Sperling The Embassy, Tinderbox 2017. Photo by Michael Sperling

The Embassy er en oase på de ellers så kaotiske festivalpladser. Her er sans for detaljen i alt lige fra det rigtige shake i cocktailkreationen, til de håndmalede dekorationer på containervæggene. Og ambitionen fejler da heller ikke noget, når det drejer sig om fremtiden.

– Det er vores mål at rykke dette setup til udlandet allerede i 2018, fortæller Troels Præst Andersen, der sammen med Lars Toke Graugaard står bag Njord Gin. Hvilke udenlandske begivenheder der står på ønskelisten, er de ikke meget for at afsløre endnu. Men det er tydeligt, at The Embassy ikke har haft sit sidste pop up. Og hvis alt flasker sig, vil man også kunne finde andre danske spiritusmagere end bare Stauning Whisky og Njord Gin på barens hylder i fremtiden.

The Embassy, Tinderbox 2017. Photo by Michael Sperling

En Verden af Gin besøgte The Embassy på den fynske musikfestival Tinderbox ved Odense den 23. juni 2017.


Arkiveret under:Event Tagged: events, Musikfestival, Njord Gin, Stauning Whisky, The Embassy, Tinderbox

The Aussie Way

$
0
0

Selv med det tætte forhold til Storbritannien og en dertilhørende forkærlighed til Gin & Tonics, startede Australiens eget gineventyr først for godt ti år siden. Til gengæld har australierne i den grad taget revanche og på rekordtid skabt en unik australsk ginidentitet.

Sydney Harbour. Photo by Michael Sperling.
Billede: Sydney Harbour. Photo by Michael Sperling.

Da Jon og Sarah Lark lagde de første sten til deres nye destilleri i 2006, var de godt klar over, at de var i gang med at skabe historie med deres Kangaroo Island Spirits (KIS) på Kangaroo Island godt 100 kilometer vest for Adelaide.
Jon Lark var stærkt inspireret af sin bror Bill Lark, der i 1992 vandt en epokegørende og langvarig juridisk kamp for at legalisere mikrodestillerier som lovlige virksomheder. KIS Wild Gin fra Kangaroo Island Spirits. Photo by Michael Sperling.Med Bill Larks sejr over myndighederne og etableringen af Lark Distillery startede ikke bare et australsk whisky- og destilleri-eventyr i Tasmanien, snart fulgte opblomstringen af den australske gin, hvor de første blev produceret af salgshungrende whiskydestillerier i midten af 90’erne. Med Kangaroo Island Spirits fik australiernes deres første dedikerede gindestilleri, og dertil også den første autentiske australske gin, KIS Wild Gin, tilsmagt med en række australske botanicals.

Kangaroo Island Spirits’ brug af lokale ingredienser, heriblandt den lokale enebær Australian Boobialla Berries, har sidenhen været til stor inspiration for en hel generation af nyetablerede australske mikrodestillerier. Det gælder især for et af de mest succesrige australske ginproducenter, The West Winds Gin, med base i vinparadiset Margaret River i Vestaustralien.

Jason Chan (tv) og Mitch 'Rummy' Keane (th) i gang med at destillere The Sabre. Photo by Michael Sperling.
Billede: Jason Chan (tv) og Mitch ‘Rummy’ Keane (th) i gang med at destillere The Sabre. Photo by Michael Sperling.

– Da vi gik i gang med at udvikle vores første gin, The Sabre, var der omkring otte australske ginproducenter på markedet: nogle ginproducerende whiskydestillerier, et tasmansk gindestilleri og så Kangaroo Island Spirits, fortæller medejer og –grundlægger af The West Winds Gin, Jason Chan.

Sammen med tre medsammensvorne etablerede Jason Chan The West Winds Gin tilbage i 2011. Inspireret af den traditionelle London Dry Gin-stil og et øje for de unikke ingredienser som Australien besidder, gik holdet i en hel anden retning end de otte andre daværende australske ginner.

– Hos The West Winds Gin har vi alle en baggrund fra barmiljøet. Hvor andre producenter fokuserede på noter og balance i spiritussen, gik vi fra starten mere op i, hvordan vores gin fungerede i cocktails. For det er de færreste, der nyder gin neat, så for os er det vigtigt, hvordan ginnen gør sig i fx en Gin & Tonic, i en Corpse Reviver [Corpse Reviver #2, red.] eller i en Negroni, fortsætter Jason Chan.

The Sabre, The Cutlass og The Broadside. Photo by Michael Sperling.
Billede: The Sabre, The Cutlass og The Broadside. Photo by Michael Sperling.

Således var den citrusfriske og sprøde The Sabre på 40% vol. destilleriets første gin, der især var ment som et australsk alternativ til de altdominerende engelske brands i en Gin & Tonic. London Dry Gin-inspireret med et australsk twist ved af brug unikke, australske ingredienser som wattleseed, og mere traditionelle ginbotanicals som enebær, korianderfrø og limeskal.

Med en alkoholprocent på hele 50% vol. og brug af både bush tomato, lemon myrtle og cinnamon myrtle fik The West Winds Gin med destilleriets anden gin, The Cutlass, en del national, såvel som international, opmærksomhed som ”the waggy gin makers”. For hvem fanden anvender tomat til at krydre en gin? Men det tager Jason Chan med ophøjet ro.

– Bush tomato var uden tvivl et særsyn i gin for 5-6 år siden, men sammen med varmen fra den relativt store mængde korianderfrø og den australske cinnamon myrtle bidrager den let krydrede tomat også med en nødvendig sødme, der gør The Cutlass velegnet til især martini og negroni.

The Melbourne Gin Company. Photo by Michael Sperling.
Billede: The Melbourne Gin Company. Photo by Michael Sperling.

Den australske ginstil

Man kan sige meget om brugen af tomat i gin, men spørger man de mange nyetablerede gindestillerier, der siden 2011 er skudt op overalt i Australien, peger mange af dem på The West Winds Gin som den store inspirationskilde.
Én af dem er Andrew Marks, der med lanceringen af MGC Gin (kort for The Melbourne Gin Company Gin) i 2012, om muligt, gik et skridt videre i skabelsen af en autentisk australsk gin.
Andrew Marks er både opvokset på en vingård og uddannet ønolog ved Roseworthy Agricultural College nord for Adelaide. Derfor lå det naturligt for ham at basere sin gin på en alkoholbase fra Sydaustraliens stolthed – vindruen.

Bevæbnet med en forslået 130-liters portugisisk alembic-destillator og en gennemarbejdet opskrift med elleve botanicals, der blandt andet inkluderede traditionelle ginbotanicals som enebær, korianderfrø og kvan, og unikke, australske ingredienser som macadamianødder, rosmarin, sandeltræ, honey myrtle, appelsiner og grapefrugtskal, driver Marks The Melbourne Gin Company fra familiens vingård i Gembrook, godt en times kørsel øst for Melbourne.

Gembrook Hill Vineyard and Winery. Photo by Michael Sperling.
Billede: Familiens vingård Gembrook Hill Vineyard and Winery hvor Andrew Marks driver The Melbourne Gin Company. Photo by Michael Sperling.

Den forslåede portugisiske destillator. Photo by Michael Sperling.
Billede: Den forslåede portugisiske destillator. Photo by Michael Sperling.

MGC Gin er på alle måder indbegrebet af en moderne australsk gin. Hvor amerikanerne med al magt forsøger at distancere sig fra den klassiske London Dry Gin-stil, omfavner australierne det tidligere moderlands enebærtunge ginner, og tilføjer friske citrusnoter og masser af krydderier. I Melbourne Gin Company Gin møder de fremtrædende fyrrenålenoter og den krydrede korianderfrø den australske outback med den parfumerede sandeltræ, den citrusfriske honey myrtle og tørre grapefrugtskal, og de store macadamianødder, som Marks benytter til at skabe en fuldfed og olieret tekstur, der giver ginnen en lang og fyldig eftersmag. Dertil kommer de australske destillatørers ”hemmelige våben”: regnvand. Hvor gindestillatet langt de fleste andre steder i verden fortyndes med neutralsmagende kildevand, benytter mange australske destillatører sig af regnvand opfanget på destilleriets tag, kun renset for blade og anden snavs. For MGC Gins vedkommende har regnvandet fine noter af både eukalyptus, sandeltræ og jord – alt sammen noget der giver smag til ginnen.

Andrew Marks of The Melbourne Gin Company. Photo by Michael Sperling.
Billede: Andrew Marks of The Melbourne Gin Company. Photo by Michael Sperling.

Kolossal vækst de seneste par år

Ginnens opblomstring i Australien kan i den grad mærkes for de australske ginpionerer, hvor salget er steget eksplosivt de seneste år.

– Selvom The Melbourne Gin Company kun er få år gammel, har omsætningen fra ginnen for længst overhalet omsætningen fra familiens vin, fortæller Andrew Marks og skæver over til den lille, bulede destillator, der snart får følgeskab af en ny og større destillator.

Det er nemlig ikke bare salget, der er steget. Konkurrencen er ligeledes blevet langt hårdere de seneste fire-fem år. Siden 2012 er antallet af australske ginproducenter steget fra godt 15 til over 65 – and still counting.
For de australske producenter gælder det derfor om både at følge med efterspørgslen og om at forblive relevante i barernes og forbrugernes bevidsthed ved en målrettet markedsføring og repræsentation.

The Four Pillars Distillery i Healesville. Photo by Michael Sperling.
Billede: The Four Pillars Distillery i Healesville. Photo by Michael Sperling.

Netop det har et andet af Australiens store ginbrands, Four Pillars Distillery, haft for øje lige siden frigivelsen af destilleriets første gin, Four Pillars Rare Dry Gin, i november 2013.

– På grund af et stigende salg i både indland og udlandet flyttede vi vores gamle destilleriskur til den nuværende adresse her i Healesville i 2015, hvor vi fik mulighed at udvide produktionen med endnu en destillator, et spritnyt og mere effektivt tapningsanlæg, opbevaring og ikke mindst opmanding på personalefronten, fortæller medejer og Master Distiller hos Four Pillars Distillery, Cameron MacKenzie.

Master Distiller hos Four Pillars Distillery, Cameron MacKenzie. Photo by Michael Sperling.
Billede: Master Distiller hos Four Pillars Distillery, Cameron MacKenzie. Photo by Michael Sperling.

Four Pillars Distillerys nye domicil midt i byen Healesville i staten Victoria er et supermoderne foretagende med to tyske CARL-destillatorer på henholdsvis 450 og 650 liter. Og det er gået stærkt for Four Pillars siden de tre partnere Cameron MacKenzie, Stuart Gregor og Matt Jones iværksatte en crowdsourcing-kampagne i midten af 2013 for at rejse den nødvendige kapital til at lancere en ”Genuine Aussie Gin”.

– No one wants to see three Aussie blokes make London Dry Gin, udbryder MacKenzie da snakken falder på inspirationskilden til Four Pillars Rare Dry Gin.

The Four Pillars Distillery. Photo by Michael Sperling.

The Four Pillars Distillery. Photo by Michael Sperling.
Øverste billede: Labelmaskine. Nederste billede: et kig ind i destilleriets bar. The Four Pillars Distillery. Photo by Michael Sperling.

Four Pillars’ store success skal først og fremmest tilskrives en perfekt blanding af australsk ”sassiness”, et gennemført og smukt design, samt brugen af traditionelle ginbotanicals som enebær, kanel, korianderfrø og stjerneanis sammen med australske botanicals som saftige, lokale appelsiner, tasmanske peberblade og lemon myrtle.

I dag (2017) er Four Pillars’ portefølje udvidet til hele ni (meget) forskellige ginner, der tæller alt fra obligatoriske varianter som Navy Strength Gin og Barrel Aged Gin til varianter som Australian Christmas Pudding Gin og den meget omtalte Bloody Shiraz Gin – en australsk pendant til den britiske slåenbærgin, lavet ved at udbløde lokale shiraz-druer i Four Pillars Rare Dry Gin i otte uger. A work of geniuses.

Four Pillars Gins. Photo by Michael Sperling.
Billede: Et udvalg af Four Pillars’ ginner. Photo by Michael Sperling.

Fremtiden ser lys ud for Aussie gins

Kangaroo Island Spirits, The West Winds Gin, Melbourne Gin Company og Four Pillars Distillery er fire eksempler på succesrige australske ginproducenter, der er gået forrest i etableringen af den autentiske australske ginidentitet med de friske citrusnoter og den krydrede smagsprofil, brug af vindruebase og anvendelse af regnvand til at fortynde destillatet.
Selvom Australiens ginhistorie endnu er ganske kort, er der sket meget siden Bill Larks sejr over myndighederne i 1992. Vigtigst af alt har de australske ginproducenter formået at lade sig inspirere af landets unikke flora og skabe ginner, der er som ingen andre ginner i verden. Udført med australiernes vanlige, varme humor.

Og selvom kendte brands som Gordon’s Gin, Tanqueray Gin og Bombay Sapphire Gin fortsat er altdominerende i Australien, finder flere og flere lokale ginner frem til vinbutikkernes hylder. Tager man på roadtrip rundt i Australien kan man derfor gøre mange interessante ginfund i selv de mest mainstream vinbutikker. Lad dette være en opfordring.

The Aussie Way. Photo by Michael Sperling.
Billede: Road trip syd for Perth i Vestaustralien. Photo by Michael Sperling.


Kom og smag de australske dråber

Den 10. august 2017 skal vi en tur Down Under, når En Verden af Gin byder på højdepunkter fra sin to måneder lange ginekspedition til Australien.
Aftenen byder blandt andet på Gin & Tonic, en let anretning og gin fra fem australske destillerier, hvor flere af dem er nævnt i artiklen ovenfor. Læs mere ginsmagningen og tilmeld dig her. Jeg håber, vi ses.


Arkiveret under:Destillerier Tagged: Australien, Down Under, Four Pillars Gin, Gin, Kangaroo Island Spirits, Melbourne Gin Company, Road trip, The Aussie Way, The West Winds Gin

Gin & Oysters

$
0
0

Gin kan være en glimrende ledsager til østers. Både serveret som en snaps og som en del af opskriften.

Njord Gin Sand and Sea, Tarquin's Gin, Gin Mare og en røvfuld østers. Photo by Michael Sperling.
Billede: Njord Gin Sand and Sea, Tarquin’s Gin, Gin Mare og en røvfuld østers. Photo by Michael Sperling.

Der er ikke rigtig nogle krystalklare ’dos and don’ts’, når det kommer til at matche østers og gin. Selv er jeg ret glad for den klassiske servering af østers med citron, ledsaget af vine som Sancerre, Chablis eller Champagne, men gin kan være et lækkert alternativ. Her er mine egne tre favoritter, når det kommer til Gin & Oysters.

Billede: Njord Gin Sand and Sea, Tarquin's Gin, Gin Mare og en røvfuld østers. Photo by Michael Sperling.
Billede: Njord Gin Sand and Sea, Tarquin’s Gin, Gin Mare og en røvfuld østers. Photo by Michael Sperling.

Tarquin’s Gin & Oysters

Tarquin's Gin og østers. Photo by Michael Sperling.
Billede: Tarquin’s Gin og østers. Photo by Michael Sperling.

Den delikate citrusprofil, den nedtonede og friske fyrrenål og de subtile florale noter i Tarquin’s Gin, gør denne gin særlig egnet til østers i mine øjne. Men man kan sagtens benytte en mere klassisk gin som den skotske NB Gin eller den walisiske Brecon Gin til denne opskrift.

Ingredienser:

Perl Noir Østers
Limesaft
Revet limeskal
Tarquin’s Gin
Finhakket ingefær
Sukker
Finhakket chilli

Kvas limesaft, ingefær, sukker og chilli let i en morter. Rør et skvat afkølet Tarquin’s Gin i marinaden og påfør den de åbnede østers sekunder de skal indtages. Pynt med revet limeskal.

Gin Mare & Oysters

Gin Mare og østers. Photo by Michael Sperling.
Billede: Gin Mare og østers. Photo by Michael Sperling.

Den fremtrædende smag af timian, rosmarin og basilikum i Gin Mare, gør den særlig egnet til parring med mad. Den klassiske servering af østers med citronsaft kan meget nemt udvides ved at blande citronsaften med en anelse Gin Mare.

Ingredienser:

Guillaume Østers
Citronsaft
Gin Mare
Timian

Omrør citronsaft og afkølet Gin Mare. Pynt med timian.

Njord Gin & Oysters

Gin and Oysters
Billede: Njord Gin Sand and Sea (med Amber og Seaweed) til østers. Photo by Michael Sperling.

Njord Gins Sand and Sea variant med rav og infuseret med tang er et oplagt valg af gin til fisk og skaldyr. Ginnen er blandt andet tilsmagt med tang, strandbede, strandsennep og strandkål. Ginnen er let saltet med en vidunderlig smag af hav og strand.

Alternativt kan man benytte den skotske Edinburgh Seaweed Gin, den walisiske Da Mhile Seaweed gin, eller den islandske Vor Gin Barrel Aged.

Njord Gin Sand and Sea (med Amber og Seaweed) til østers. Photo by Michael Sperling.
Billede: Njord Gin Sand and Sea (with Amber og Seaweed) til østers. Photo by Michael Sperling.

Ingredienser:

Perl Noir Østers
Citronskiver
Njord Gins Sand and Sea (with Amber og Seaweed)

Nyd Njord Gins Sand and Sea til en klassisk servering af østers med citronskiver.

Or you can go classic

Klassisk servering af østers med champagne. Photo by Michael Sperling.Men østers, citron og champagne er nu heller ikke dårligt.


Arkiveret under:Guide Tagged: Østers, Gin, Gin Mare, Mad, Njord Gin, Njord Gin Sand and Sea, Tarquins Gin

Anmeldelse: The Melbourne Gin Company

$
0
0

Vurdering 5/5

Med en alkoholbase fra vindruer og anvendelse af både traditionelle ginbotanicals og eksotiske, australske ingredienser som honey myrtle, macadamianødder og sandalwood er The Melbourne Gin Company indbegrebet af den australske ginstil.

Melbourne Gin Company. Photo by Michael SperlingGodt en times kørsel øst for den sydaustralske millionby Melbourne går Andrew Marks rundt på familiens vineri Gembrook Hill Vineyard and Winery og pusler med en lille, bulet kobberdestillator. Den er mere rustik end køn, men som Andrew Marks selv siger, “it’s got character”. Og det er præcis hvad Andrew Marks’ ginprojekt med The Melbourne Gin Company har. Karakter. Personlighed. Og en gennemgående passion, kærlighed og respekt for det australske udtryk og det gode håndværk.

Andrew Marks er både opvokset på vineriet, uddannet ønolog, og har arbejdet adskillige år for den australske vinmastodont Penfolds, så arbejdet med vin har udgjort en stor del af hverdagen gennem hele hans liv. Derfor lå det også naturligt at tage udgangspunkt i vinens verden, da Andrew Marks udviklede The Melbourne Gin Company Gin (MGC Gin) tilbage i 2011-2012. Således er MGC Gin lavet på en neutral alkoholbase fra vindruer, redestilleret med elleve botanicals, der tæller traditionelle ginbotanicals som enebær, korianderfrø, kvanrod, orrisrod, grapefrugtskal og cassiabark, samt lokale australske botanicals som rosmarin, macadamianødder, sandalwood, honey lemon myrtle og navelappelsiner.

Andrew Marks of The Melbourne Gin Company. Photo by Michael Sperling.Billede: Andrew Marks of The Melbourne Gin Company. Photo by Michael Sperling.

Familiens vingård Gembrook Hill Vineyard and Winery hvor Andrew Marks driver The Melbourne Gin Company. Photo by Michael Sperling.Billede: Familiens vingård Gembrook Hill Vineyard and Winery hvor Andrew Marks driver The Melbourne Gin Company. Photo by Michael Sperling.

Dertil kommer de australske ginners ”hemmelige våben”, som Andrew Marks såvel som mange andre australske destillatører benytter: regnvand. Hvor gindestillatet langt de fleste andre steder i verden fortyndes med alskens former for neutralsmagende kildevand, benytter mange australske destillatører sig af regnvand opfanget fra destilleriets tag, kun renset for blade og anden snavs. Så vandet er alt andet end neutralt. For MGC Gins vedkommende har regnvandet fine noter af både eukalyptus, sandalwood og jord fra den omkringliggende flora – alt sammen noget der giver smag til ginnen.

Postevand (tv.) versus regnvand (th.). Photo by Michael Sperling.Billede: Regnvand (tv.) versus filtreret postevand (th.). Photo by Michael Sperling.

The Melbourne Gin Company. Photo by Michael Sperling.Billede: The Melbourne Gin Company. Photo by Michael Sperling.

The Melbourne Gin Company Gin er lavet ved at destillere de elleve botanicals hver for sig i den lille 130-liters bulede, portugisiske alembic-kobberdestillator (en metode kaldet ‘fractional distillation’). Herefter blendes alle de elleve destillater efter præcise mål for til sidst at blive fortyndet med regnvandet og tappet i 70 cl. flasker.

Den forslåede portugisiske destillator. Photo by Michael Sperling.Billede: Den forslåede portugisiske destillator. Photo by Michael Sperling.

Tasting notes

I næsen er MGC Gin fyldt med frisk citrus, koriander og en fyrrenål der flyder smukt sammen med de beslægtede rosmarinnoter. I baggrunden fornemmer man svagt den aromatiske sandalwoodbark, som luften er fuld af i de omkringliggende skove.

I munden er rosmarinen helt fremme, og skygger faktisk lidt for den ellers flotte fyrrenål, man finder i duften. Den friske citron, grapefrugtskal og krydrede korianderfrø kommer flot frem og blander sig med både den parfumerede sandalwoodbark og letblomstrede orrisrod, appelsin og kanel noter.
Udover brugen af regnvand er Andrew Marks’ genistreg brugen af macadamianødder. Det er slet ikke usædvanligt at finde nødder og spiselige frø a la mandler på opskriftslisten for at give ginnen en federe tekstur, men macadamianødder har jeg ikke set før.
Andrew Marks benytter macadamianødder fordi, som han siger, “It gives the gin a rich and buttery textures which results in a long and powerful aftertaste.”
Macadamiadestillatet smager ikke af meget i sig selv, men har en fuldfed og olieret tekstur, der gør hele forskellen mellem MGC Gin og mange andre ginner på markedet.

The Melbourne Gin Company. Photo by Michael Sperling

The Melbourne Gin Company & Tonic

Det var blandt andet en forkærlighed for martini, der inspirerede Andrew Marks til at kaste sig ud i et gineventyr. Derfor bør man helt sikkert forsøge sig med en klassisk martini, blandet med Dolin Blanc Vermouth de Chambery og et citrontwist.

I en negroni fremhæves både den aromatiske sandalwood og den krydrede korianderfrø fra MGC Gin. Det er en lidt en anderledes negroni, måske ikke den bedste, men helt bestemt et besøg værd for en inkarneret negronifan som jeg selv.

Når det kommer til Gin & Tonics er The Melbourne Gin Company yderst gavmild qua dens alsidige smagsprofil. Storfavoritten her i huset er MGC Gin mixet med Fever-Tree Mediterranean Tonic garneret med grapefrugt og en rosmarin. En flot og sprød Gin & Tonic hvor MGC Gins australske særegne fremhæves på smukkeste vis.
Et mix med den australske tonicvand Capi Dry Tonic med citron og rosmarin, eller Fever-Tree Tonic med kanel og rosmarin eller en limeskive (afbilledet nedenfor) fungerer også rigtig godt.

The Melbourne Gin Company Gin & Tonic. Photo by Michael Sperling

Konklusion

MGC Gin er på alle måder indbegrebet af en moderne australsk gin. Hvor amerikanerne med al magt forsøger at distancere sig fra den klassiske London Dry Gin-stil, omfavner australierne det tidligere moderlands enebærtunge ginner, og tilføjer friske citrusnoter og masser af krydderier. I The Melbourne Gin Company Gin møder de fremtrædende fyrrenålenoter og den krydrede korianderfrø den australske outback med den parfumerede sandalwood, den citrusfriske honey myrtle og tørre grapefrugtskal, og de store macadamianødder, som Marks benytter til at skabe en fuldfed og olieret tekstur, der giver ginnen en lang og fyldig eftersmag. Det er i sandhed en autentisk australsk smagsoplevelse.

Under min to måneders rundrejse i Australien i starten af 2017, var opdagelsen af The Melbourne Gin Company Gin og det efterfølgende besøg hos Andrew Marks på vingården og destilleriet et af turens højdepunkter.
Skulle du forvilde dig til de kanter en dag, bør du styre direkte mod den nærmeste vinforhandler og anskaffe dig et eksemplar af The Melbourne Gin Company. Først derefter kan du læne dig tilbage i stolen og nyde det pragtfulde land og alt hvad det har at byde på.

The Melbourne Gin Company. Photo by Michael Sperling.


Kom og smag The Melbourne Gin Company

Den 10. august 2017 tager vi en tur Down Under, når En Verden af Gin byder på højdepunkter fra den to måneder lange ginekspedition til Australien.
Aftenen byder blandt andet på Gin & Tonic, en let anretning og gin fra fem australske destillerier, hvor The Melbourne Gin Company er én af aftenens højdepunkter. Læs mere om ginsmagningen og tilmeld dig her.


Arkiveret under:Anmeldelse Tagged: Australien, Gin, The Melbourne Gin Company

Anmeldelse: Beefeater London Dry Gin

$
0
0

Vurdering: 3/5

Den moderne ginbølges introduktion af nye botanicals og produktionsmetoder får ikke Beefeater Gin til at ryste i bukserne. Den 150 år gamle gingigant er nemlig stadig aldeles relevant og til stor inspiration som benchmark for nytilkomne ginbrands.

Beefeater London Dry Gin. Photo by Michael Sperling.Beefeater er en ikonisk og legendarisk ginproducent, der har produceret gin i London i over 150 år.
For den nette sum af 400 pund opkøbte Beefeaters grundlægger, James Burrough, i 1863 Chelsea Distillery – et destilleri i det sydlige London, etableret af John Taylor & Son i 1820, som havde specialiseret sig i redestillering af alkohol til produktion af gin og likører.
James Burrough omdøbte firmaet til ‘James Burrough, Distiller and Importer of Foreign Liqueurs’ og gik i gang med arbejdet. Han var netop hjemvendt fra Toronto, Canada, hvor han i en årrække havde arbejdet som farmaceut – et håndværk der dengang inkluderede redestillering af alkohol med bl.a. urter, blomster og rødder til alskens medicin og miksturer. Netop arbejdet med redestillering så James Burrough et stort potentielle i i hjemlandets hovedstad, London.

Frem til sin død i 1897 udviklede James Burrough med varierende success et utal af ginner og likører, heriblandt Ye Old Chelsea Gin og James Burrough London Dry Gin. Den verdenskendte Beefeater London Dry Gin stammer fra omkring 1876, og er opkaldt efter Tower of Londons ceremonielle vogtere, Yeoman Warders, der i daglig tale går under navnet Beefeaters.
Under sønnen Eric Burroughs supervision flyttede destilleriet til 26 Hutton Road, Lambeth i 1908, og 50 år senere i 1958 videre til den nuværende adresse, 20 Montford Place, i Kennington, London.

Beefeater London Dry Gin. Photo by Michael Sperling.Billede: Beefeater London Dry Gin. Photo by Michael Sperling.

Beefeater Gin har haft en enorm betydning for ginkategorien igennem mange år. Med lanceringer som Beefeater Crown Jewel fra 1993 (udgået af produktion i 2009 og genindført i begrænset antal i 2015), Beefeater 24 fra 2008 og Beefeater Burrough’s Reserve Oak Rested Gin fra 2013 har den erfarne ginproducent med Master Distiller Desmond Payne (afbilledet til højre) ved roret vist, at Beefeater Gin ingenlunde er ved at overlade markedet til de mange nyankomne aktører i ginkategorien. Beefeater Distillery åbnede tilmed ginmuseet ‘Beefeater Gin Distillery: Home of Gin’ i foråret 2014, der bestemt er et besøg værd, hvis man befinder sig på de kanter.

Master Distiller hos Beefeater Gin, Desmond Payne, og Beefeater Distillery i Kennington, London. Photos by Michael Sperling.Billede: Master Distiller hos Beefeater Gin, Desmond Payne, og Beefeater Distillery i Kennington, London. Photos by Michael Sperling.

Sammen med brands som Tanqueray Gin, Finsbury Gin, Plymouth Gin, Bombay Gin og Gordon’s Gin er Beefeater Gin i fint selskab som ‘the grand old men of gin’, der ikke bare er nogle af de bedst sælgende ginner i verden, men også har været definerende for den citrusprægede London Dry Gin-stil, såvel som for hele ginkategorien som spiritus: fortrinsvis tilsmagt med enebær. Netop derfor skæver nytilkomne ginbrands ofte til især Beefeater Gin, når de designer deres smagsprofil. En benchmark gin man måler sig op imod, både når det gælder smagsprofil, kvalitet og volumen.

Beefeater Gins klassiske London Dry Gin-smag kommer fra ni traditionelle ginbotanicals: enebær, kvanrod, kvanfrø, korianderfrø, lakridsrod, mandler, orrisrod, tørret appelsinskal og citronskal. Alle ni botanicals lægges i blød i neutral alkohol fra korn på 96% vol. i 24 timer, og herefter redestilleres i Kennington-destilleriets imponerende 5000-liter store kobberdestillatorer. Alt sammen fulgt tæt af Desmond Payne og hans team af destillatører.
Det færdige gindestillat bliver efterfølgende transporteret med lastbiler fra London til Skotland, hvor det bliver fortyndet med skotsk kildevand, tappet og flasket.

Beefeater London Dry Gin. Photo by Michael Sperling.Billede: Beefeater London Dry Gin. Photo by Michael Sperling.

Tasting notes

I næsen er Beefeater Gin klassisk med sprød fyrrenål i front, efterfulgt af frisk citron og let krydret korianderfrø.

I munden er enebærrets fyrrenål helt i front fra start til slut. Under den dominerende enebær, finder man noter af først og fremmest citrus, og dernæst rødder og urter. Især kvanrod, koriander og citronskal er de bærende smagskomponenter sammen med enebær i denne klassiske London Dry Gin.
Beefeater Gin er knap så kraftig i smagen som andre klassiske London Dry Ginner på markedet. Direkte sammenlignet virker Beefeater Gin desværre en anelse vandet og knap så kraftig i smagen end mange andre ginner. Det er lidt synd, for Beefeater Gin har faktisk meget godt at byde på.

Beefeater Gin & Tonic

Ginnens klassiske London Dry Gin-stil med noter af enebær, citron og koriander helt i front gør Beefeater Gin utrolig alsidig, når det kommer til Gin & Tonics. Man går aldrig galt i byen med et mix med Fever-Tree Tonic og en citronskive eller citronskal, men ved at pynte drinken med en skive appelsin og en skive citron kommer Beefeater Gins flotte frugtige citrusnoter helt frem i glasset.

Gå heller ikke glip af et mix med Beefeater Gin, Fever-Tree Mediterranean Tonic, rosmarin og citronskive, eller Beefeater Gin, Gents Tonic og citronskal. Det er tørt, sprødt og dejligt forfriskende.

Beefeater London Dry Gin. Photo by Michael Sperling.Billede: Beefeater London Dry Gin. Photo by Michael Sperling.

Konklusion

I en tid hvor ginkategorien er præget af nye aktører, der nærmest falder over hinanden i et forsøg på at skille sig ud fra mængden ved hjælp af eksotiske ingredienser, innovative produktionsmetoder og fantasifulde baggrundshistorier, er der en tendens til at se skævt til ginnens ‘grand old men’. Faktum er, at ginbrands som Beefeater Gin har været definerende for ginnen som spiritus, og været med til at sikre en høj standard, når det kommer til kvalitet.

Beefeater Gins klassiske smag med fremtrædende fyrrenål, citrus, koriander og rødder kan virke en anelse umoderne og kedelig i en tid, hvor baobab, tang og kaktus har sneget sig ind som nøglebotanicals i de nye ginners ingredienslister. Det betyder ikke, at Beefeater Gin ikke er god gin. Vi har bare været der før, og i disse år har vi brug for lidt eventyr i glasset. Beefeater Gin er et fyrtårn i den moderne ginbølge, og lur mig, om ikke vi vender tilbage til de gode, gamle, klassiske ginner som Beefeater Gin, når vi har fyldt os så rigeligt med tang og kaktus om et par år. Dér og først dér, kan vi igen sætte pris på Beefeaters særegne og betydning for ginkategorien.

Flasken til denne anmeldelse er venligst doneret af Beefeater Gins globale ejer og distributør, Pernod Ricard.


Arkiveret under:Anmeldelse Tagged: Beefeater, Beefeater Gin, Beefeater London Dry Gin, England, Gin, London

En skovtur udover det sædvanlige

$
0
0

For femte år i træk inviterede Hernö Gin nogle af verdens bedste bartendere til det nordlige Sverige for at dyste mod hinanden til Hernö Gin Cocktail Awards 2017.

Bartender Leo Lahti på toppen af Skuleberget. Photo by Michael Sperling.Billede: Bartender Leo Lahti på toppen af Skuleberget. Photo by Michael Sperling.

Det er en udfordring for de fleste at vandre i de svenske fjelde. For ti bartendere blev turen op og ned ad det 295 meter høje Skuleberget yderligere udfordret af, at de uden forudgående kendskab til området samtidig skulle indsamle ingredienser til brug i en cocktailkonkurrence senere samme dag.

Bartenderne, fra henholdsvis Hong Kong, Storbritannien, Sverige og Danmark, var inviteret til Hoga Kusten af Hernö Gin  for at dyste mod hinanden i den årlige Hernö Gin Cocktail Awards-konkurrence.

Hernö High Coast Terroir Gin (vintage 2017). Photo by Michael Sperling.Billede: Hernö High Coast Terroir Gin (vintage 2017). Photo by Michael Sperling.

Udstyret med fletkurv og madpakke smagte deltagerne sig gennem bjergets bevoksning på sin vej ned til konkurrencepladsen i Friluftsbyn med kurvene fyldte af alt fra blomster, bær og kogler til mos, gran og svampe. Og så var det ellers om at finde frem til, hvem der kunne lave den bedste cocktail ud fra dagens høst på bjerget og den speciallavede gin til lejligheden – den limiterede Hernö High Coast Terroir Gin (vintage 2017). Denne helt særlige gin, med et oplag på kun 399 flasker, er lavet på en neutral, økologisk hvedespiritusbase på 96% vol., der er redestilleret med de fem botanicals, enebær, gederams, rønnebær, granskud og humle – der alle er indsamlet ved håndkraft i Hoga Kusten-området.

Og vinderen er…

Som det jo hør og bør til enhver konkurrence, så skal der findes en vinder. Det utrolig kompetente dommerpanel bestående af Master Distiller og ejer af Hernö Gin, Jon Hillgren, Chief of First Impressions hos Hernö Gin, Emil Åreng, medgrundlægger af verdens største ginsite, Olivier Ward, og undertegnede tog den tunge tjans med at smage sig gennem de arme bartenderes kreationer. Lad der ikke være nogen tvivl; når man slipper ti sagesløse bartendere løs på et bjerg, kan man kun forvente det uventede. Og det var præcis, hvad der blev præsenteret. Alt fra WTF til OMG blev præsenteret for dommerpanelet og de 120 tilskuere.

Vindercocktailen 'Into the Forest' af Devender Kumar. Photo by Michael Sperling.Billede: Vindercocktailen ‘Into the Forest’ af Devender Kumar. Photo by Michael Sperling.

Aftenens sejrherre og vinder af Hernö Gin Cocktail Awards 2017 blev Devender Kumar fra cocktailbaren ‘8 1/2 Otto e Mezzo Bombana’ i Hong Kong med cocktailen Into the Forest, lavet med tyttebær, blåbær, enebær- og lynginfuseret honningvand, røllike, skovsyre, gin og mjødurt- og enebærinfuseret vand – slynget fra shaker til shaker i bedste showman-stil, for som han selv forklarer:

– I throw the drink instead of shaking it as it aerates the drink and dilute the drink just slightly less than shaking does.

Devender Kumar har uden tvivl ret, for han er vinderen af Hernö Gin Cocktail Awards 2017.

Vinderen Devender Kumar. Photo by Michael Sperling.Billede: Vinderen Devender Kumar. Photo by Michael Sperling.


Arkiveret under:Event Tagged: Hernö, Hernö Gin, Hernö Gin Cocktail Awards, Hoga Kusten, Sverige

Gin i egen juice

$
0
0

Foto by Whiskytower.se

Gin er for alvor kommet i svenskernes søgelys. I en sådan grad, at en af Sveriges største whisky-sider kører gintema i denne uge.

En Verden af Gin havde fornøjelse af at løbe gintemaet i gang. Det er blevet tid til gin i egen juice: MICHAEL SPERLING – EN AUKTORITET PÅ GIN.


Arkiveret under:Uncategorized

Det gode festivalliv

$
0
0

Festivaler er bestemt ikke, som de har været. Og gudskelov for det! Njord Gin og Stauning Whiskys fælles festivalbarprojekt, The Embassy, hæver barren for cocktailkulturen på de danske musikfestivaler.

The Embassy, Tinderbox 2017. Photo by Michael Sperling

Der er sket meget på festivalfronten, siden jeg sidst var på festival i 1999. Ud med tørre hotdogs og flade Tuborg i plastikbægre, og ind med gourmetflæskestegssandwich, østers og lækre cocktails. Gudskelov for det! Der er jo en grund til, at det tog mig 18 år at træde ind på en festivalplads igen.

Efter tre succesfulde år med en pop up-bar på den aarhusianske musikfestival Northside har Njord Gin nu slået sig sammen med Stauning Whisky og skabt den ultimative festivalbar, The Embassy, der sommeren igennem er poppet up på festivalerne Heartland, Tinderbox og Folkemødet på Bornholm. Her kan man træde væk fra det sædvanlige kaos på festivalpladsen, læne sig tilbage og nyde en perfekt mixet cocktail lavet med spydspidsen af dansk spiritus, alt imens man nu kan nyde musikken fra scenen i baggrunden.

Gin and Tonic. Photo by Michael Sperling

The Embassy oser af eksklusivitet fra ende til anden, hvor den røde tråd igennem projektet er dansk design, originalitet og godt håndværk. Det arkitekttegnede setup, med to barer og siddeområde indrettet med møbler fra både HAY og Fritz Hansen, består i al sin enkelthed af fire containere placeret i bedste stagecoach-lejrformation. Indretningen er smagfuld og enkel i vanlig dansk stil. Helt anderledes forholder det sig, når man begiver sig op til baren, hvor erfarne kræfter mixer avancerede cocktails med lige dele entusiasme og respekt for håndværket.

Cocktailkortet. Photo by Michael Sperling

På cocktailkortet finder man blandt andet Apple-Thyme Smash lavet med Njord United Nature Gin, Apple Vin Doux, citronsaft, sirup og timian. Og den friske Petruchio lavet med Njord United Nature Gin, Njord Slow Sloe Gin, citronsaft, sirup, bitter og æggehvide.
Er man til de lidt mere potente cocktails kan man kaste sig over en Nonconformist Old Fashioned lavet med Njord Barrel Aged Gin, ahornsirup, orangebitter og appelsintwist.
Mulighederne er mange, og én ting er sikkert: du får svært ved at gå tilbage til festivalpladsens flade fadøl.

 

The Embassy, Tinderbox 2017. Photo by Michael Sperling The Embassy, Tinderbox 2017. Photo by Michael Sperling

The Embassy er en oase på de ellers så kaotiske festivalpladser. Her er sans for detaljen i alt lige fra det rigtige shake i cocktailkreationen, til de håndmalede dekorationer på containervæggene. Og ambitionen fejler da heller ikke noget, når det drejer sig om fremtiden.

– Det er vores mål at rykke dette setup til udlandet allerede i 2018, fortæller Troels Præst Andersen, der sammen med Lars Toke Graugaard står bag Njord Gin. Hvilke udenlandske begivenheder der står på ønskelisten, er de ikke meget for at afsløre endnu. Men det er tydeligt, at The Embassy ikke har haft sit sidste pop up. Og hvis alt flasker sig, vil man også kunne finde andre danske spiritusmagere end bare Stauning Whisky og Njord Gin på barens hylder i fremtiden.

The Embassy, Tinderbox 2017. Photo by Michael Sperling

En Verden af Gin besøgte The Embassy på den fynske musikfestival Tinderbox ved Odense den 23. juni 2017.


Arkiveret under:Event Tagged: events, Musikfestival, Njord Gin, Stauning Whisky, The Embassy, Tinderbox

Anmeldelse: Monkey 47 Distiller’s Cut 2016

$
0
0

Selvom Monkey 47 Distiller’s Cut stadig er et spændende bekendskab i 2016-udgaven, er det efterhånden tydeligt, at vintageginnens eksklusivitet og høje pris handler mere om Monkey-hype end egentlig særegne. 

Monkey 47 Distiller's Cut 2016. Photo by Michael Sperling.Der er meget få faste og tilbagevendende traditioner, når det kommer til gin. I vinens verden frigives årets Beaujolais på den tredje torsdag i november. I ginnens verden frigives årets Monkey 47 Distiller’s Cut typisk i første uge af oktober. Sådan har det været siden første vintage med Monkey 47 Distiller’s Cut 2011.

Frigivelsen af Monkey 47 Distiller’s Cut 2016 i oktober 2016 var ventet med lige dele spænding og frygt. Det var nemlig første vintage-frigivelse siden spiritusgiganten Pernod Ricard købte aktiemajoriteten i Black Forest Distillers i januar 2016.

Pernod Ricards opkøb betød ikke bare, at Monkey 47 nu var i familie med ginbrands som Beefeater, Plymouth og Seagram, det betød også et farvel til hjernen bag Monkey 47’s unikke smagsprofil, den passionerede, autodidakte destillatør Christoph Keller. Tilmed var produktionen af Monkey 47 gradvist flyttet fra Christophe Kellers egen farm til det nye, større og noget mere polerede destilleri på ejendommen Schaberhof, som Black Forest Distillers erhvervede sig tilbage i 2014.
Så det kan næppe undre nogen, når man som ginnørd, Monkey 47-fan og Christoph Keller-beundrer var lidt tilbageholden med hurra-råbene under Black Forest Distillers’ forvandling fra et banebrydende mikrodestilleri til et mellemstort industridestilleri. Monkey 47 Distiller’s Cut 2016 var ginnen, der skulle vise verden, om Monkey 47 stadig er et ginbrand, der kan begejstre og overraske.

Monkey 47 Distiller's Cut 2016. Photo by Michael Sperling.

En sand vintagegin

Siden 2011 har den årlige frigivelse af Monkey 47 Distiller’s Cut været et unikt produkt, hvor Christoph Keller fik frie hænder til at lege videre med grundopskriften til destilleriets succesfulde Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin. Hver vintage er unik og produceres i relativt begrænsede mængder. De første tre vintageårgange udkom med kun 3000 flasker, og årgang 2014, 2015 og den nye årgang 2016 bestod af 4000 flasker.

Det er meget sparsomt med informationer om de to første vintageårgange 2010 og 2011, der blev frigivet i henholdsvis 2011 og 2012. Hvor vintage 2012 var mørk og dyster med udpræget smag af fyrrenål, var vintage 2011 kraftig og parfumeret.
Årsagen til den store forskel mellem årgangene skyldes især Christoph Kellers introduktion af den såkaldte ‘Species Rara’, der enten er en ekstra ingrediens eller forøget mængde af en af Monkey 47’s 47 botanicals.
I 2012 var årgangens species rara fyrrenåleskud af rødgran, der blev macereret og destilleriet sammen med Monkey 47’s øvrige botanicals. Der blev anvendt imponerende 250 kilo fyrrenåleskud til produktionen af årgangens 3000 flasker. Efterfølgende blev ginkoncentratet opbevaret i særlige lerkrukker i destilleriets underjordiske bunker i hele 12 måneder.

Monkey 47 Distiller's Cut 2016

I Monkey 47 Distiller’s Cut 2014 (vintage 2013e) var årets species rara den lille, lilla kløver, Oxalis Triangularis, på dansk kendt under navnet Lilla Sommerfuglekløver.
Stilke, blade og blomster fra kløveren blev destilleret sammen, derefter blended med ginkoncentratet fra den almindelige Monkey 47 og lageret i de særlige lerkrukkerne i 12 måneder i destilleriets underjordiske bunker.

I Monkey 47 Distiller’s Cut 2015 (vintage 2015e) var fremgangsmåden for Monkey 47 Distiller’s Cut ændret væsentligt fra tidligere årgange. Årets species rare var ‘Meum Athamanticum’, kaldet Bjørnerod på dansk, hvilket smagsmæssigt minder om fennikel, løvstikke og dild.
Bjørnerodsfrøene blev plukket i det bjergrige område Moosenmättle i Schwarzwald, og efterfølgende macereret og destilleriet sammen med Monkey 47’s øvrige 47 botanicals. Efter destillationen hvilede ginkoncentratet i tre måneder i lerkrukker, og altså ikke i tolv måneder som tidligere års Distiller’s Cut.

Monkey 47 Distiller's Cut 2016. Photo by Michael Sperling.

Vintage 2016e

Monkey 47 Distiller’s Cut 2016 (vintage 2016e) fortsætter fremgangsmåden fra vintage 2015.
Årets species rare er ‘Abietes Melle’ – en lokal honning fra Schaberhofs egne bistader, udvundet af Heinz Schaber, der har avlet bier og honning hos Schaberhof siden 1968.
Honningen blev tilført ved den 36 timer lange macerationsperiode sammen med størstedelen af de 47 botanicals, der indgår i grundopskriften til den ordinære Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin.
Efter destillationen hvilede ginkoncentratet i tre måneder i lerkrukker, præcis som tilfældet var med vintage 2015.

Tasting notes

Ved første øjekast er der ikke synderligt langt fra den ordinære Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin til Monkey 47 Distiller’s Cut 2016. Men kigger man dybere i flasken, er der faktisk flere signifikante forskelle at spore i både duft og smag.

Det er den sædvanlige, let genkendelige og yderst komplekse Monkey 47-aroma, der bidder syndfyldt i næseborene. Det er især de velkendte noter fra citrusskaller med mørk appelsin a la bergamot, pomelo og citron i front, efterfulgt af et virvar af urtede og krydrede noter. Men det er i de florale noter duften at årets vintage 2016 adskiller sig fra den almindelige Monkey 47 og de tidligere års vintageginner. Noter af blandt andet lavendel, jasmin, hibiscus og kamilleblomst dominerer næsen fra første indånding.

Det samme gør sig gældende i ginnens smag. Den velkendte Monkey 47-smag er ikke til at tage fejl af, men i tråd med duften spiller den mørke citrus og de blomstrede noter en helt anden rolle end normalt.
Det er givetvis årets ‘Species Rara’, honningen, der trækker ginnen i en mere blomstret retning med især lavendel og kamilleblomst forrest, efterfulgt af en parfumeret, tør appelsin- og citronskal, der giver associationer til Twinings’ Lady Grey te. Honningen er også med til at mildne fornemmelsen af ginnens høje alkoholstyrke på 47% vol., ved at nedtone alkoholburnen og dermed gøre plads til ginnens intense smagsprofil.
Heldigvis har honningens fremhævelse af ginnens blomstrede noter hverken været på bekostning af Monkey 47’s berømte kompleksitet eller skørhed med et samsurium af citrus, urter, bær, rødder, krydderier, blomster – og et eller andet sted derinde også et enebær eller to.

Monkey 47 Distiller's Cut 2016

Konklusion

Selvom årets vintage blev åbnet med en vis frygt for de nye ejeres påvirkning på et af ginårets absolutte højdepunkter, er hele ideen med en vintage gin, hvor ikke to årgange er ens, stadig svært tiltrækkende. Forventningens glæde sekunderne inden man for første gang stikker næsen ned i en ny Distiller’s Cut vintage, er svær at toppe i ginnens verden. Det er bare noget helt særligt.

Vintage 2016 af Monkey 47 Distiller’s Cut er ligesom de øvrige årgange bestemt et nærmere bekendtskab værd. Der er sket meget med Monkey 47 Distiller’s Cut-ginnerne gennem årene, hvor de første årgange var langt mere bemærkelsesværdige end de seneste to års frigivelser. Om det skyldes overgangen fra 12 til nu kun 3 måneders lagring på lerkrukker, eller om det skyldes den generelle opskalering af produktionen med flytning til nye kedler og folk på gulvet, kan man kun gisne om. Men både Monkey 47 Distiller’s Cut vintage 2015 og 2016 synes langt mindre intense og detaljerede end tidligere årgange, og overgår i virkeligheden ikke den ordinære Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin, når det kommer til hverken grænsesøgende vildskab eller balanceret velvære af alle tænkelige noter.

Hvis man skal diske op med 1000-1500 kroner for en 0,5L flaske gin, som denne ofte står til i butikker og webshops, skal der altså noget vildt, noget ekstraordinært, til, før det giver mening. 12 måneders lagring på lerkrukker, var noget særligt – både når det kommer til metode, storytelling og smagen. Tre måneders hviletid er faktisk helt normalt i ginnens verden, om det så er på lerkrukker, ståltanke eller træfade.
Når det er sagt, så er Monkey 47 Distiller’s Cut 2016 et spændende bekendtskab, hvor destilleriets egen honning som årets ‘Species Rara’ mildner ginnens alkoholburn og trækker Monkey 47’s velkendte, komplekse smag i en mere blomstret og mørk citrusretning – hvilket faktisk klæder den smagsmættede profil ret godt. Men om dette lille twist på den ordinære gin er 3-4 gange prisen værd, er jeg efterhånden lidt i tvivl om. Man får mere Monkey-hype end ekstraordinær luksusgin med Monkey 47 Distiller’s Cut 2016.

Om Pernod Ricards overtagelse af Monkey 47 får konsekvenser for brandets produkter, står stadig hen i det uvisse. Eftersom Monkey 47 Distiller’s Cut 2016 synes hverken mere eller mindre interessant end Monkey 47 Distiller’s Cut 2015, kan man endnu ikke ane Pernod Ricards påvirken på Monkey 47-produktet. Måske bliver vi klogere, når Monkey 47 Distiller’s Cut 2017 frigives i oktober 2017. Indtil videre vælger jeg at forblive en håbefuld fanboy af Monkey 47’s særegne.

Monkey 47 Distiller's Cut 2016

Ginnen til denne anmeldelse af Monkey 47 Distiller’s Cut 2016 er venligst doneret af Monkey 47’s danske importør og distributør, Pernod Ricard Danmark. Tak for det.


Arkiveret under:Anmeldelse Tagged: Gin, Monkey 47, Monkey 47 Distillers Cut, Monkey 47 Distillers Cut 2016, Tyskland

GINSMAGNING – Londons Ginopstandelse

$
0
0

London. Photo by Michael Sperling.

London kan atter kalde sig verdens ginhovedstad.

Den britiske hovedstad har i århundreder været associeret med gin, men det er faktisk først for nyligt, at London berettiget kan kalde sig for Home of Gin.

Vendepunktet var i 2009, da destillerierne Sacred Spirits og Sipsmiths Distillery gjorde op med århundreders forbud mod mikrodestillering og som de første, kastede sig ud i et sandt gineventyr i den historiske by.

Aftenens ginsmagning er en rejse gennem Londons genopstandelse som verdens ginhovedstad. Ud over gin fra både Sipsmith og Sacred, skal vi smage på gin fra nogle af byens nytilkomne destillerier, samt nye tiltag der har bragt etablerede destillerier som Beefeater ind på den moderne ginscene. Seks ginner i alt – alle sammen lavet i London.

Til at modstå al den dejlige alkohol disker restaurantchefen op med en let anretning inspireret af Londons verdenskendte madscene – det perfekte match med aftenens seks ginner, og selvfølgelig også en vaskeægte britisk Gin & Tonic.

Smagningen foregår, torsdag den 9. november 2017 kl. 19.00, hos restaurant Bøf, Dronningens Tværgade 22. Tilmeld dig her: https://billetto.dk/en/e/ginsmagning-londons-ginopstandelse-tickets-219802


Arkiveret under:Event Tagged: Ginsmagning, London

Anmeldelse: Four Pillars Bloody Shiraz Gin

$
0
0

Med inspiration fra briternes slåenbærgin har australske Four Pillars været en tur i marken for at plukke shiraz-druer til deres drueinfuserede Bloody Shiraz Gin – og den er bloody delicious.

Four Pillars Bloody Shiraz. Photo by Michael Sperling.Italien har Sangiovese. Argentina har Malbec. Og Australien har Shiraz. Der er selvfølgelig tale om vindruer til produktion af vin. Eller rettere… sådan ville det normalt være, men de bindegale Aussies from Down Under ser helt andre muligheder i deres nationalskat shiraz-druen.

Under min gintur til Australien i 2017, havde jeg fornøjelsen af at besøge Four Pillars Distillery i Healesville i Yarra Valley, godt en times kørsel nordøst for Melbourne (læs mere om min tur her).

Four Pillars blev startet i 2012 af Cameron MacKenzie, Stuart Gregor og Matt Jones. Først med ideen om at producere en tonicvand, men de tre venner kom hurtigt på andre tanker, og kastede sig i stedet over produktionen af gin – en ægte australsk dry gin med masser af lokalt præg.

Four Pillars Bloody Shiraz, Four Pillars Barrel Aged Gin, Four Pillars Navy Strength Gin. Photo by Michael Sperling

Deres første gin, Four Pillars Rare Dry Gin blev til ved hjælp af crowdfounding. Destilleret i de to smukke kobberdestillatorer fra tyske Carl Christian på henholdsvis 450 og 600 liter og tilsmagt med ti botanicals: enebær, korianderfrø, kvanrod, kardemomme, lavendel, kanel, stjerneanis, friske hele appelsiner, tasmanske peberbærblade og lemon myrtle. De tre sidstnævnte er de australske nøglebotanicals, som er med til at give ginnen et lokalt, australsk præg.
De friske appelsiner er fra Melbourne-området, og er ifølge MacKenzie langt mere aromatiske end appelsiner fra andre dele af verden. De tasmanske peberbærblade skaber en stor varme i smagen, og lemon myrtle, et australsk blad, anvendes som substitut for den traditionelle citronskal. Resultat er en appelsinsaftig og krydret sag med masser af enebær, koriander, appelsin og varm peber.

Four Pillars Distillery. Photo by Michael Sperling.Four Pillars Distillery. Photo by Michael Sperling.Billede: Four Pillars Distillery. Photo by Michael Sperling.

Siden lanceringen af Four Pillars Rare Dry Gin i december 2013 er Four Pillars Distillery vokset betydeligt – både hvad angår størrelse og sortiment. Destilleriet har introduceret en række nye ginner, blandt andet flere fadlagrede ginner fra forskellige fade, den stærke Four Pillars Navy Strength Gin og den kraftigt krydrede Four Pillars Modern Australian Gin.

I 2015 fik de dedikerede ginhåndværkere en lys idé:

– Well, the British’s got the sloe berries. We don’t have that here i Australia. We’ve got shiraz grapes. So we decided to make an Aussie version of the British sloe gin made with shiraz grapes, forklarede Cameron MacKenzie om Four Pillars’ noget anderledes idé til en ny gin.

Som sagt så gjort. De lokale vinmarker, kun få skridt fra destilleriet, er leverandører af de himmelske Yarra Valley Shiraz-druer til Four Pillars Bloody Shiraz Gin. Hele, afstilkede druer ligger og trækker i Four Pillars Rare Dry Gin i små ståltanke i otte uger. Efterfølgende presses druerne, og kvaset filtreres fra. Tilbage står en dyb, mørk, rødbedefarvet spiritus med masser af gin- og druepræg. Den færdige shiraz-gin har en styrke på 37,8% vol., og tappes i den ikoniske Four Pillars Gin-flaske.

Cameron MacKenzie, master distiller og medejer, Four Pillars Distillery. Photo by Michael Sperling.Billede: Cameron MacKenzie, master distiller og medejer, Four Pillars Distillery. Photo by Michael Sperling.

Tasting notes

Vinøsiteten i Four Pillars Bloody Shiraz Gin er ikke til at tage fejl af. Det gælder både i smagen og i udseendet, hvor druerne bidrager med en saftig friskhed, en afdæmpet sødme og et væld af noter i både næse og mund.

I næsen finder man en aromatisk fyrrenål, en snært af peber, appelsin og koriander.

I munden er Four Pillars Bloody Shiraz Gin, ligesom i næsen, domineret af en aromatisk fyrrenål, saftige og sødmefulde druer og appelsin, pebervarme, citruskrydret korianderfrø og røde bær, der giver associationer til hindbær, solbærsaft og sågar rabarber.

Four Pillars Bloody Shiraz Gin er i høj grad et vintageprodukt præget af udsvingene i druehøsten fra år til år.
Vintage 2016 er dyb mørk i farven med stor sødme, flot frugtighed og stadig en del noter fra ginnen.
Vintage 2017 er for det første en anelse lysere i farven end vintage 2016, mindre sød, langt mere frugtig med en del mere pebervarme fra ginnen.

Four Pillars Distillery. Photo by Michael Sperling.Billede: Four Pillars Distillery. Photo by Michael Sperling.

Four Pillars Bloody Shiraz Gin & Tonic

Noget af det der gør Four Pillars Bloody Shiraz Gin til noget helt særligt, er dens relativt høje alkoholprocent på 37,8% vol. – i hvert fald sammenlignet med den britiske slåenbærgin, som MacKenzie selv sammenligner den med, der typisk ligger omkring 28% vol. Med en alkoholprocent på 37,8 kan Four Pillars Bloody Shiraz Gin uden problemer mikses med tonicvand. Meget gerne med Fever-Tree Indian Tonic eller Fever-Tree Mediterranean Tonic, garneret med lime eller appelsin. Til dem der har det svært med tonicvand, kan jeg varmt anbefale at bytte denne ud med danskvand i stedet. Det holder 100!

Har du mod på noget lidt mere avanceret, faldt jeg helt på røven over Four Pillars’ Bloody Floradora. Den er på én og samme tid både genial og simpel:

Ingredienser:

  • 50 ml Four Pillars Bloody Shiraz Gin
  • 25 ml frisk limejuice
  • 15-20 ml hindbærpuré
  • Ginger beer

Fremgangsmåde:
Shake gin, limejuice og hindbærpuré sammen og strain gennem en si ned i et afkølet glas fyldt med isterninger. Top op med ginger beer og pynt med en halv skive lime.

Four Pillars Bloody Shiraz Gin. Photo by Michael Sperling.Billede: Four Pillars Bloody Shiraz Gin. Photo by Michael Sperling.

Konklusion

Four Pillars Bloody Shiraz Gin er uden tvivl en vaskeægte genistreg. Den australske ‘tongue in cheek’-mentalitet skinner igennem på alle niveauer – fra navnet ‘Bloody Shiraz’, den dybrøde rødbedefarve, til den ikkekonventionelle brug af vindruer. Det er så australsk, som noget kan være.

Siden mit første rendez-vous med Four Pillars Rare Dry Gin i 2013 har jeg ikke været et sekund i tvivl om, at Four Pillars har format til noget helt særligt. Det er en af de ginproducenter, der på én og samme tid både kan være lokomotiv for hele den opblomstrende australske ginscene, inspiration for en hel generation af upcoming ginproducenter, der ønsker at udvikle produkter med et lokalt præg og personlig, og samtidig formår at være nytænkende og grænsesøgende. Four Pillars Bloody Shiraz Gin er bare endnu et eksempel på, at Four Pillars er et exceptionelt godt destilleri, der tør at tage ginnen hen, hvor ingen andre har været før.


The Aussie Way

aussie-frontslideSelv med det tætte forhold til Storbritannien og en dertilhørende forkærlighed til Gin & Tonics, startede Australiens eget gineventyr først for godt ti år siden. Til gengæld har australierne i den grad taget revanche og på rekordtid skabt en unik australsk ginidentitet.

Læs alt om min gintur til Australien i 2017 her. 

Copenhagen Gin Walk – Danish Edition

$
0
0

Den legendariske Copenhagen Gin Walk er tilbage! Og denne gang hylder vi de danske ginhåndværkere. UDSOLGT

cphginwalk-1

Det er endelig blevet tid til igen at trave København tyndt i jagten på gode gincocktails. Lørdag den 26. maj 2018 begiver vi os ud på en episk byvandring, der denne gang byder på dansk gin og cocktails i verdensklasse.

Copenhagen Gin Walk er denne gang dedikeret til de mange fremragende, danske kvalitetsginner, der de seneste år har entreret den danske ginscene.

Programmet for denne syvende omgang af Copenhagen Gin Walk byder på foredrag, ginsmagning og cocktail sessions på nogle af Københavns bedste barer:

  • The Bird & The Churchkey – Velkomst, ginsmagning, G&Ts og foredrag om dansk gin ved Michael Sperling fra En Verden af Gin
  • K-Bar – Cocktail session ved ejer og bartender Kirsten Holm
  • Brønnum – Cocktail session ved barmanager og bartender Nikolaj Brøndsted
  • 1408 – Cocktail session ved barmanager og bartender Michael Olsson

Arrangementet starter kl. 15.15 på The Bird & The Churchkey, adresse: Gammel Strand 44, 1202 København. Vi slutter ca. kl. 18.45 hos 1408 på Christianshavn. Prisen er 385 kroner pr. deltager (inkl. moms).

Tilmeld dig arrangementet via Billetto her: https://billetto.dk/en/e/copenhagen-gin-walk-danish-edition-tickets-280813 UDSOLGT

Alle deltagere skal være fyldt 18 år ved arrangementets start. Købte billetter kan ikke byttes eller refunderes.

Viewing all 265 articles
Browse latest View live