Ad/Reklame disclamer: Flasken som denne anmeldelse tager udgangspunkt i, modtog jeg under mit besøg hos Radius Distillery tilbage i efteråret 2022 – men synspunkter, research og fotos nedenfor står jeg selv for.
Jeg indrømmer gerne, at jeg er let at imponere, når det kommer til brugen af æbler i gin. Men jeg vil stædigt holde på, at Radius Gin Batch 043 er en af Danmarks absolutte ginperler, som bør stå på enhver barhylde, i ethvert hjem, i det ganske danske land.

Sammen med jordbær, bacon og klaphatten er æblet nok noget af det mest danske, jeg kan komme i tanke om. Og det er næppe nogen hemmelighed, at jeg har en forkærlighed for æbler i gin. Det kommer sig i den grad til udtryk i mine tidligere anmeldelser af den semi-danske Kongsgaard Raw Gin, nordjyske Nordisk Gin, engelske Williams Chase Elegant Crisp Gin og også den fynske Mosgaard Red Love Gin.
Hos Radius Distillery har man længe været lige så glade for at benytte æbler i deres ginner, som jeg er for at drikke gin med æbler i. Faktisk har Radius Distillery frigivet intet mindre end ni forskellige ginner med æbler siden destilleriets fødsel i 2017. Da den nye core range bestående af de fem ginner, Batch 043, Batch 044, Batch 045, Batch 046 og Batch 047, blev lanceret i 2022, var Batch 043 – HELDIGVIS! – en æblegin.
Husdestilleri hos Oremandsgaard Gods
Radius Distillery er husdestilleri hos Oremandsgaard Gods ved Præstø. I 2019 flyttede destilleriet fra deres lokaler i Knardrup ved Ballerup til godset på Sydsjælland for at dedikere sig til at arbejde med godsets mange afgrøder til produktionen af spiritus.
Oremandsgaard Gods er et familiedrevet, økologisk land- og skovbrug på godt 900 ha, der gennem fem generationer har tilhørt familien Hage. I 2019 udvidede godset de eksisterende 220 gamle æbletræer med yderligere 2300 nyplantede træer fordelt på 20 forskellige, gamle, sydsjællandske æblesorter. Og det er blandt andet disse æbler, som Radius Distillery smider i destilleriets 1500-liter store destillator.

LÆS OGSÅ: Ni gode æbleginner til dit barskab
En af Radius Distillerys første æbleginner var Radius Batch No. 18 fra 2017, hvor Holsteiner Cox-æbler blev kombineret med enebær, citronskal, rosenknopper og fennikel. Batch No. 18 er en forgænger til Batch 043, som frit fra hukommelsen i dag, syntes mere rå og eksperimenterende i udtrykket. Radius Batch no. 18 blev et kæmpe gennembrud for Radius Distillery, og dengang udpegede jeg tilmed ginnen som en af de bedste fem ginner frigivet i 2017.
Af andre nævneværdige æbleginner fra Radius Distillery kan nævnes Batch No. 029, hvor der er tilføjet æblecider fra blandede haveæbler til opskriften, hvilket giver langt større æblepræg end i Batch No. 18 og Batch 043.
I 2021 tog Radius Distillery fat på Orremandsgaard Gods’ eget slægtsæble, ‘Alfred Hage’ med ginnen Tripple Hage Æblegin – også kaldet Radius Batch No. 042. Ginnen var højst ejendommelig og blev til ved hjælp af en crowdfundingkampagne via Indigo kaldet ”Gin & Apple Brandy”.

Tasting notes
I Radius Gin Batch 043 er æblerne kombineret med enebær, havtorn, fennikelfrø og humle – der selvfølgelige alle sammen økologiske ingredienser. Alkoholbasen er en neutral spiritus fra hvede på 96% vol. Kombinationen af ingredienser og alkoholbase gør Batch 043 til en let tilgængelig og superfrisk gin med flot balance mellem godsets æblesærpræg og ginkategoriens så vigtige fyrrenålenoter fra enebær.
I næsen finder man sprød enebær og mild, forfriskende æblefylde. Smagen er enkel og domineret af en krystalklar fyrrenål, tydelig og rund æblefriskhed, og friskplukket og orangepræget havtorn i baggrunden. Lidt bag det hele aner man en snert af grønne toner af fennikel, der på sin vis minder om den friskhed, som et strejf af kommen kan gøre for en gin. Eftersmagen er let krydret med enebær og æbler.

Radius Gin Batch 043 & Tonic
Radius Distillery anbefaler selv, at man mikser deres Batch 043 med danske Fingers Crossed Tonic Water. Selv har jeg haft de bedste smagsoplevelser ved at kombinere Batch 043 med Fever-Tree Mediterranean Tonic Water. Fever-Tree Mediterraneans lidt sødere og let urtede smagsprofil klæder æblenoterne i Batch 043 utrolig godt. Garnér med alt fra citronskive, citronskal, rosmarinkvist og endda nyplukkede havtorn fra de vindblæste kyster om efteråret. Eller som illustreret nedenfor serveret med citronskive og skiver af rødt æble.

Konklusion
Radius Gin Batch 043, og Radius Distillery i det hele taget, står for mig som et absolut fyrtårn, når det kommer til danskproduceret gin. Lokalt særpræg, brug af egne ingredienser og masser af personlighed. Samarbejdet mellem Radius Distillery og Oremandsgaard Gods er et godt eksempel på, hvorfor jeg synes, den danske ginscene er så spændende og relevant her godt 15 år efter, den moderne ginbølge blev skudt igang i London i 2009. Det er håndværk i topklasse med dygtige, nysgerrige og passionerede folk ved roret.
Jeg er med på, at denne anmeldelse af Radius Gin Batch 043 er lidt af en kærlighedserklæring, der sagtens kunne klare en mere kritisk tilgang. Men den kommer direkte fra hjerte, og er vokset år for år, siden jeg for første gang stiftede bekendtskab med Radius Distillerys første æblegin i 2017 – nemlig Radius Gin Batch 043’s forgænger: den uforlignelig Radius Batch 18.
Jeg tager hatten af for Radius Distillerys projekt. Det er et kæmpe arbejde, og de gør det skide godt.





