![Martini. Photo by Michael Sperling, En Verden af Gin.]()
Med de seneste års opblomstring af ginnen, er et utal af nye ginner blevet lanceret på verdensplan. De nye aktører på markedet nærmest vælter over hinanden for at være først med det nyeste, det mærkeligste, det unikke og det mest luksuriøse. I forlængelse af sidste uges artikel om de bedste ginner til under 300 kroner, fokuserer jeg i denne artikel på de vildeste ginner derude. For hvad kan man få med hjem til barskabet, når man lukker øjnene for prisen, og blot ønsker en anderledes, exceptionel og vild gin? Her er mine fem bud på gin i den luksuriøse ende af skalaen.
Ferdinand’s Saar Dry Gin Goldcap: Tyskerne har i flere år været ophavsmænd til produkter, der har udvidet vores forståelse af, hvad gin kan være. I 2014 lancerede destilleriet Avadis Distillery og vingården Zilliken den håndlavede Ferdinand’s Saar Dry Gin, der med tredive økologisk botanicals, egenproduceret alkoholbase og iblanding af Spätlese Riesling er en af de mest usædvanlige ginner på markedet. Den lange liste af botanicals, hvor størstedelen er fra egen avl, tæller citrontimian, enebær, slåenbær, mandelskaller, kvædepære, korianderfrø, hyben, humleblomst, kvanrod, ingefær, roser og lavendel fra braklagte vinmarker i den nærliggende Konzer Talchen-dal.
Men bare fordi man har kreeret en af verdens mest elegante ginner, betyder det ikke, at den ikke kan forbedres. Derfor kastede folkene bag Avadis Distillery sig ud i et eksperiment, hvor de skiftede den sædvanlige Spätlese rieslingvin ud med en Zilliken Rausch Auslese Goldkapsel til godt 900 kroner flasken.
Resultatet hedder Ferdinand’s Saar Dry Gin Goldcap, der med sin vinøse profil er en de absolut mest luksuriøse ginner på markedet. Goldcap er lækker og kompleks med noter af frisk enebær, fede kvæder, parfumeret lavendel, roser og en masse af riesling-præg. Vinøs som ingen anden gin er Ferdinand’s Goldcap i sandhed en unik smagsoplevelse.
Ferdinand’s Saar Dry Gin Goldcap er set til 1000 kroner hos Vinspecialisten / H.J. Hanse vin.
Vor Barrel Aged Gin: Islands er relativt nyankomne på verdens ginscene, men hos Eimverk Distillery i Reykjavik er man ikke bange for en stor udfordring. Her har man sat sig for udelukkende at producere 100 procent islandsk spiritus.
Det hele startede med et ønske om at producere islandsk whisky af en egenproduceret bygmalt fra 100 procent økologisk, islandsk byg. Men når whiskyen ligger og modner på de amerikanske egetræsfade, skal man jo give sig til et eller, så hvorfor ikke lave en gin – der selvfølgelig også skal laves med udelukkende islandske botanicals?
Således kunne Eimverk Distillery præsentere deres Vor Gin, der er lavet med samme bygmalt som whiskyen, Flóki, men redestilleret med ni islandske botanicals: vilde islandske enebær, rabarber, sortebær, kvanrod, birkeblade, vild timian, grønkål, mos og tang – alle håndplukkede rundt omkring i landet.
Resultatet er selvsagt som ingen anden gin på markedet. Lad os bare sige, at den er meget islandsk. For at gå et skridt videre i udviklingen af ginnen, har Eimverk gennem noget tid eksperimenteret med fadlagring af Vor Gin, og i foråret 2015 var de klar med deres Vor Barrel Aged Gin, der løfter den oprindelige Vor Gin til nye højder.
Den meget fremtrædende bygmalt i den oprindelige Vor Gin er blevet nedtonet af egetræsfadene. Til gengæld har den relativt korte lagringsperiode på kun seks uger stadig tilført en hel del trænoter fra de nye amerikanske egetræsfade til ginnen. Vor Barrel Aged Gin er frisk og kompleks med noter af en nærmest eukalyptus-agtig enebær, græs, timian, peber og rod. Den er fed og fyldig, og tilmed markant anderledes end den oprindelige Vor Gin. Det er utroligt, hvad fadlagring kan gøre ved en gin.
Vor Barrel Aged Gin er set til 439 kroner hos Juuls Vin og Spiritus.
Nginious Vermouth Cask Aged Gin: For nylig skrev jeg om den nye schweiziske gin, Nginious Gin, der netop er blevet frigivet i Danmark. En utrolig lækker gin bestående af 18 botanicals, der udover enebær blandt andet inkluderer laurbærblade, citron, appelsinskal, grapefrugt, nellikeblomst, kardemommefrø, lakridsrod, verbena, kamilleblomst, brombærblade, iris, tidselrod og berberis. De 18 ingredienser opdeles i fire grupper og destilleres af fire omgange, for til sidst at blive blended til det endelige ginkoncentrat – og netop derfor bærer den almindelige Nginious Gin betegnelsen ‘Swiss Blended Gin’. Og når jeg skriver “almindelige Ngininous Gin”, er det fordi, det schweiziske destilleri også laver en ualmindelig gin – en ualmindelig, fantastisk fadlagret version af Nginious Gin.
De gode folk har nemlig fået den ualmindelig gode idé at hælde Nginious Gin på 225-liter barrique fade, der tidligere har været anvendt til modning af først barolovin og senere Cocchi Vermouth og til sidst gin. Der er derfor rigeligt med fortid i de fade til at præge ginnen i en unik retning.
Nginious Vermouth Cask Aged Gin har fået masser af smag fra de smukke fade. Den almindelige Nginious Gins friske og urtede smag med noter af bær og blomster – især kamille – kardemomme, laurbær og citronskal, er forvandlet – nærmest forhøjet – til en gylden, urtet og krydret gin, med noter fra tøndernes træ og vermouth’ens karakteristiske fede og urtede smag. Dette er i sandhed en gin, der både kan og bør nydes neat, men den er selvsagt også fortræffelig i en meget dry martini.
Nginious Vermouth Cask Aged Gin er først nu på vej ud til de danske butikker, men jeg er sikker på, at der ikke går lang tid, før den er at finde hos din lokale luksusvin- og spirituspusher.
Hernö Juniper Cask Gin: Det svenske destilleri Hernö Brenneri har taget gin-verdenen med storm siden etableringen i 2012. I dag består Hernö-brandet af hele seks ginner, men det hele startede med destilleriets efterhånden velkendte Hernö Swedish Excellence Gin. Ejer og Master Distiller, Jon Hillgren, har dog altid en ny idé til en gin klar i kulissen, så de seks kan meget hurtigt blive til flere.
Hernö Swedish Excellence Gin er det grundlæggende dna igennem hele portoføljen. Ginnens liste med de otte økologiske botanicals går igen i alle produkterne: enebær, korianderfrø, mjødurt, cassiabark, sort peber, vanilje, tyttebær og citronskal, der alle destilleres sammen med økologisk, neutral alkohol fra hvede.
I 2013 præsenterede Hernö verdens første gin, der er lagret på enebærtræfade. Hernö Juniper Cask Gin er i al sin enkelthed Hernö Swedish Excellence Gin, der har ligget på små 39,25-liters, håndlavede enebærtræfade i blot 30 dage.
Hvor Hernö Swedish Excellence Gin er frisk som en frostklar vintermorgen i en nordsvensk fyrrenåleskov, er Hernö Juniper Cask Gin kompleks som meget få ginner er det. Den aromatiske, nærmest parfumerede, amerikanske enebærtræ til tønderne sætter stort præg på ginnens smag med masser af frisk enebær og citrus, og noter a la nyfældet træ, græs, hø og en anelse blomst.
Hernö Juniper Cask Gin er noget af det bedste, man kan opstøve inden for fadlageret gin, og Jon Hillgrens brug af enebærtræ frem for den sædvanlige egetræ er både nyskabende, spændende og aldeles eksklusiv.
Hernö Juniper Cask Gin er set til 799 hos Vild med Vin.
Nolet’s Reserve: Ingen liste over de absolutte luksusginner vil være komplet uden verdens dyreste gin, Nolet’s Reserve. Det skal retfærdigvis nævnes, at jeg endnu ikke har haft lejlighed til at smage denne smukke sag, ej kender jeg nogen som har. Men Nolet’s Reserve er en gin, som mange snakker om, men få har smagt. Og det er der en god grund til.
Nolet’s Reserve er indbegrebet af eksklusiv luksusgin, når det er mest eksklusivt. Den er lavet personligt af Carolus Nolet Sr., medejer, arving og medlem af den ti-generationer gamle hollandske destillerifamilie Nolet, hvor hvert botanical enten destilleres eller macereres seperat, for til sidst at blive blended af Hr. Carolus Nolet Sr. selv. Opskriften og listen over botanicals er en skarp bevogtet familie- og forretningshemmelighed, men det er dog blevet afsløret, at ginnen i hvert fald indeholder enebær, citrus, orrisrod, lakridsrod, cassiabark, verbena og safran. Den færdige gin holder en alkoholprocent på hele 52,3% vol., for at fremhæve ginnens noter bedst muligt.
Nolet’s Reserve er en limited edition gin, der kun frigives én gang om året, den 15. maj – på Carolus Nolet Sr. fødselsdag – med blot 500 flasker. Hver flaske er signeret og nummeret af Carolus Nolet Sr. selv.
Jeg har aldrig set en flaske Nolet’s Reserve i en dansk butik – eller for den sags skyld i en udenlandsk butik. Men hvis jeg falder over en flaske en dag, vil jeg da overveje at købe den – også selvom den står til hele 700 dollars per flaske.
Luksusgin er dyrt – med god grund
Ovenstående liste over gin i den luksuriøse og kompromisløse ende af skalaen, er præget af høje priser, men det er for de fleste ginners vedkommende berettiget.
Listen er domineret af fadlagerede produkter, der ikke overraskende fordyrer spiritussen. Vi kender det fra Whisk(e)y og cognac, hvor flasker uden problemer kan koste et par tusinde kroner.
At modne spiritus på fade er først og fremmest en investering. Fade er omkostningsfulde, og udbyttet kan først høstes et stykke ude i fremtiden. For gin overstiger lagringsperioden sjældent seks måneder, men risikoen for fejlslagen fadlagring er stor og processen svær at styre. Det kræver erfaring og kyndig håndtering at fadlagre gin, men til gengæld kan fadene tilføre meget smag og karakter til ginnen.
Fælles for alle fem ginner gælder, at de hver især har forsøgt at bidrage med noget helt unikt til ginkategorien. De kommer alle med et gennemtænkt og lækkert design med en klar, rød tråd til indholdet og brandet, så ginnen ikke bare er luksus for munden, men også for øjet. De besidder alle stor wow-faktor fra første øjekast til sidste dråbe.
Ginkategorien er blevet meget spændende de seneste par år, og det er ikke mindst takket være gin som Hernö Juniper Cask Gin, Nginious Vermouth Cask Aged Gin, Vor Barrel Aged Gin, Ferdinand’s Saar Dry Gin Goldcap og Nolet’s Reserve, der alle har været med til at hæve barren for, hvor luksuriøs gin kan være. Gin er ikke længere whisk(e)y og cognac underlegen.
Arkiveret under:
Guide Tagged:
Ferdinand's Saar Dry Gin Goldcap,
Hernö Juniper Cask Gin,
Luksusgin,
Nginious Vermouth Cask Gin,
Nolet Reserve Gin,
Vor Barrel Aged Gin