Der findes efterhånden mange trends indenfor gin, men ingen anden gintrend end de såkaldte æbleginner, kan få større velvære og bredere smil frem hos undertegnede. Æbler i gin får et kæmpe ‘Ja, tak!’
Reklame/Annonce. Følgende ginner i nedenstående artikel har jeg modtaget gratis, men meningen er helt min egen: Mosgaard Filippa Gin, Radius Lab Batch No. 18, Østersøens Brænderi Premium Dry Gin og Kongsgaard Raw Gin.
Hvis der er én ting, der kan løfte humøret på selv den mest regnvåde vinterdag, så er det æbler i gin. Æblernes milde sødme, fylde og friskhed passer perfekt til ginnens typisk krydrede fyrrenål og friske citrus. Men æblenoter kan komme til udtryk på mange måder i en gin. Her er ni meget forskellige ginner, hvor æblerne indgår som en nøgleingrediens i opskriften.
Mosgaard Filippa Gin: Det fynske destilleri Mosgaard Whisky fortsætter heldigvis med at lege med æblegin. I 2018 fulgte destilleriet op på den sødlige og blomstrede æblegin Mosgaard Red Love Gin med den mindst lige så lækre Mosgaard Filippa Gin. Den er tilsmagt med i alt ni ingredienser som blandt andet tæller enebær, anisfrø, nelliker, korianderfrø, rosenpeber, citronskal og appelsinskal. Destillatet trækker efterfølgende med æblestykker af sorten Filippa. Når æblestykkerne har trukket det de skal, destilleres de separat og tilsættes efterfølgende til gindestillatet.
Den let grønlige Mosgaard Filippa Gin er frisk og lækker med masser af æblepræg, uden hverken at blive for sød eller altdominerende i æblenoterne.
Masons Gin Steve’s Apple Edition: I den voluminøse engelske region Yorkshire mellem Leeds og Newcastle har Karl and Catherine Mason produceret gin siden 2014. Masons Yorkshire Gin har fra starten haft et mål om at producere alt andet end traditionel gin. Det er blevet til varianter som Masons Yorkshire Gin Tea Edition, Masons Yorkshire Peppered Pear og Masons Yorkshire Gin Lavender Edition, og særligt spændende bliver det med Masons Yorkshire Gin Steve’s Apple Edition, hvor den lokale æblesort Arlington Pippin er destilleret med i gryden sammen med ginnens øvrige ingredienser.
Masons Yorkshire Gin Steve’s Apple Edition har en subtil æblekrop, der spiller flot andenviolin til noter som sprød fyrrenål, krydret laurbærblad, varm peber og frisk citrus.
Le Gin de Christian Drouin Calvados Cask Finish: Begejstringen var enorm, da den nordfranske calvados- og cider-producent Christian Drouin frigav deres æblegin, Le Gin, tilbage i 2016. Ginnens otte botanicals: enebær, ingefær, madagascar vanilje, citron, kardemomme, kanel, mandler og rosenblade bliver destilleret hver for sig med en alkoholbase fra æblecider og til sidst blended til det endelige produkt.
Le Gin var alt, hvad man kan ønske sig af en æblegin. Alligevel havde Christian Drouin flere genistreger oppe i ærmet i 2017. I september frigav de nemlig den fadlagrede udgave, Le Gin de Christian Drouin Calvados Cask Finish Gin, hvor den oprindelige Le Gin har hvilet i ti måneder på tidligere calvados-fade. Englene synger og tårerne triller, når man serverer denne gin rent med lidt is – meget gerne som ledsager til en friskbrygget kaffe eller nybagte pandekager med vaniljeis.
Radius LAB Batch No. 18: Siden foråret 2017 har Radius Distillery produceret lækker gin i det lille destilleri i Knardrup på Sjælland. Den første tid er gået med at eksperimentere med destillation af en lang række botanicals, der er endt ud i et efterhånden veludrustet sortiment af anderledes og spændende produkter. Der er intet traditionelt over Radius Distillerys ginner.
Særligt spændende er Radius Lab Batch No. 18, når det kommer til æbler. Ginnen, der blev lanceret i november 2017, har en simpel men effektiv opskrift der tæller enebær, citronskal, rosenknopper, fennikel og Holsteiner Cox-æbler. Batch No 18 er en virkelig delikat og blød gin, der trods et ret simpelt udtryk har en flot balance mellem de danske æbler, den fede fyrrenål og den friske citrus.
Knut Hansen Dry Gin: Det nordtyske område omkring Hamborg er kendt for sine fabelagtige æbleplantager. Det har gennem mange år kastet verdensklasse cider, most og frugtbrændevin af sig, og i disse trendy gintider blomstrer der selvfølgelig gin ud af de gamle æbletraditioner i Nordtyskland.
Hos frugtdestilleriet Dolleruper Destille Flensborg har man siden sommeren 2017 produceret æbleginnen Knut Hansen Dry Gin sammen med to lokale ginentusiaster med en tydelig kærlighed til både æbler og gin.
Knut Hansen Dry Gin er en frisk, sommerlig og sødmefuld gin tilsmagt med fjorten ingredienser, der blandt andet tæller enebær, agurk, rosenblade, basilikum og lokale æbler.
Østersøens Brænderi Premium Dry Gin: Den 28. februar 2018 havde det nyetablerede bornholmske destilleri Østersøens Brænderi premiere på deres første gin, Østersøens Brænderi Premium Dry Gin. Armeret med en lille 200-liters destillator ved navn Lilly er ejer og destillatør Martin Kofoed begyndt at fortolke den lille danske klippeø i form af gin. Valget er faldet på ti ingredienser med klassiske giningredienser som enebær, citronskal og kvanrod, såvel som lokale, håndplukkede ingredienser som lyng, æbler og hindbærblade fra Bornholm.
Østersøens Brænderi Premium Dry Gin har et både elegant og spændende smagsdesign med citrussprød fyrrenål, flot æblesødme og lette blomsternoter, der på alle måder viser, hvor meget Bornholm har at byde på.
Nikka Coffey Gin: Trods en lidt sen start buldrer den japanske ginscene derudaf i disse år. Flere prominente frigivelser fra anerkendte japanske whiskyproducenter dominerer markedet med en udpræget blomstret og citrusfrisk ginstil. Et godt eksempel er Nikka Whiskys lancering af Nikka Coffey Gin, der på mange måder har været definerende for den japanske ginstil. Seks ud af ti ingredienser i Nikka Coffey Gin er citrusfrugter med eksotiske navne som Yuzu, Kabosu, Amanatsu and Shequasar. Til at tøjle de mange citrusnoter, anvender Nikka syrlige, grønne æbler.
Nikka Coffey Gin er en next level citrusfrisk, nærmest syrlig og let bitter, gin med mentolfrisk yuzu, bitter appelsin, varm peber og frisk fyrrenål og lette æblenoter. Det er en højst usædvanlig gin og på alle måder anbefalelsesværdig.
Kongsgaard Raw Gin: For Kongsgaard Raw Gin er de danske sæsonmodne æbler noget helt særligt. Udover ingredienser som enebær, harpiks, citron, kanel, forkullet træ og ingefær finder man også most af danske æbler fra Falster på ingredienslisten. Æblerne er en central del af Kongsgaard Raw Gin, og hvilke æblesorter der ender i ginnen, skifter fra årgang til årgang, og afhænger fuldstændig af æblehøsten. Således indeholdte første årgang fra 2016 æblesorten Guldborg, i 2017 var det Holsteiner Cox, og den kommende vintage 2018 indeholder sorten Rød Aroma.
Selve produktionen af ginnen foregår i Cognac i Frankrig i områdets karakteristiske Charentais-destillator over åben ild. Det er præcist så idyllisk, som det lyder. Kongsgaard Raw Gin er kompleks og alsidig med let krydret fyrrenål, sprød æble og frisk citrus.
Nordisk Gin: Hos Nordisk Brænderi i Fjerritslev i Nordjylland har man med lanceringen af Nordisk Gin i 2014 sat lighedstegn mellem æbler og den nordiske smag. Ginnen er inspireret af de nordiske og arktiske smage og traditionelle destillationsmetoder. 15% af alkoholbasen til Nordisk Gin kommer fra en egenproduceret æblebrændevin, hvilket resulterer i et ret markant æblepræg i smagen.
Sammen med ginnens syv ingredienser, der tæller blandt andet enebær, havtorn, hyldeblomst, arktisk timian og hybenrose, er der fuld tryk på forsommeren florale noter og det umiskendelige nordiske aftryk i form af en fyldig æblesødme.