I et år hvor den internationale ginscene blev ramt af en sand tsunami af fortrinsvis ligegyldige tilføjelser til et allerede oversvømmet marked, kom de danske håndværkere os til undsætning med flere formidable forsøg på fornem enebærspiritus. 2016 var et fantastisk ginår for dansk gin!
Det har i sandhed været et godt ginår for dansk gin. Jeg vil faktisk gå så langt til at kalde 2016 for det bedste ginår i Danmarkshistorien. Et er, at der har været en lang række danske ginlanceringer, noget andet er, at de nytilkomne danske ginner faktisk holder et ret højt niveau.
Etablerede brands som midtjyske Spirit of Njord, nordjyske Nordisk Brænderi og københavnske Copenhagen Distillery bød på nye lækkerier, hvor de i alle tre tilfælde overgik tidligere års triumfer. Spirit of Njord bød på den drue- og kornbaserede Njord United Nature Gin, der er blevet til i et samarbejde med det spanske destilleri Santamania, og så sluttede de året af med den eminente ginlikør-agtige Njord Slow Sloe.
Nordisk Brænderi skød efteråret i gang med at vinde dobbelt guld i spirituskonkurrencen FiftyBestGin i New York for deres nye vidunderbarn Herbie Gin – og det endda længe inden den officielt ramte de danske butikshylder.
Copenhagen Distillery, der afslutter 2016 med at flytte destilleriet til nye og større lokaler i København, brillerede med en noget mere tilnærmelig Copenhagen Distillery Orange Gin, hvor master distiller Henrik Brinks er gået væk fra mjødbasen fra den oprindelige Copenhagen Dry Gin, og i stedet kastet sig ud i en hvedebase, og tilsmagt den med appelsin, pomerans, langpeber, kardemomme og selvfølgelig enebær.
2016 var året, hvor en lang række nye spillere ramte det danske marked. Her kan nævnes det fyske whisky- og gindestilleri Mosgaard Whisky, der frigav hele tre ginner: Mosgaard Dry Gin, Mosgaard Tangerine Gin og Mosgaard Oak Aged Cask Gin – alle baseret på en egenproduceret maltet hvedebase.
I Fredensborg nord for København udvidede Henrik Elsner og hans destilleri Den Ny Spritfabrik akvavit- og absintsortimentet med de to gulerodsbaserede ginner ELG No. 1 Gin og ELG No. 2 Gin.
2016 var også året, hvor Henrik Hammer blev sluppet løs i Klelund Plantage, på jagt efter unikke botanicals for den midtjyske plantage til egnsginnen Klelund Premium Dry Gin – Vintage 2015. Ingredienslisten på otte botanicals tæller foruden enebær blandt andet agern, malurt og gedeblad.
Derudover kan nævnes Copperpot Gin fra Koldingbaserede Trolden Bryggeri/Distillery, den halvdanske Plateau Gin, ejet af danske Tonny Svensson og produceret af Tevsjö Destilleri i Sverige, den italienskinspirerede Il Mio Gin fra Aalborg, og endelig den danskejede Kongsgaard Gin, der dog produceres i Cognac i Frankrig.
Ovenstående opremsning viser med al tydelighed, at 2016 var et stort år for dansk gin. 14 nye danske ginner er jeg faldet over i årets løb, og mon ikke jeg har misset et par stykker i al forvirringen?
Ginåret 2016 bød selvfølgelig på meget andet end dansk gin. Og der er faktisk kommet en del udenlandsk gin til Danmark. En decideret gintrend for 2016 er svær at pege på. Det skulle da lige være: fuld smæk på alle kedler! Det er væltet ud med nye ginner. Navy strength, old tom gin, dry gin, fadlagret gin, ginlikører – you name it. Og det er myldret frem med nye destillerier – i alle lande jeg kan komme i tanke om. Det er alt sammen meget spændende, men også ret overvældende. Og selvom antallet af nyudgivelser i løbet af et år nok aldrig har været større, har det faktisk været svært at pege på nye ginner, der i sandhed gjorde noget nyt for den samlede ginkategori.
Årets mest interessante ginner
Der har altså været masser af ny gin, og enkelte af dem har bestemt fortjent at blive fremhævet. Her er mit bud på de fem mest interessante ginner, der ramte de danske hylder i løbet af 2016:
ELG No. 1 Gin: Med Den Ny Spritfabriks succes med akvavitterne D Argentum, D Aurum og D Reserve fik Henrik Elsner mod på at kaste sig over ginkategorien i 2016. Og gudskelov for det! I maj præsenterede han de to nye danske ginner: ELG No. 1 Gin og ELG No. 2 Gin. Ligesom med akvavitterne er der ikke meget ”old same” over de to nye enebærspiritusser. Begge ginner er nemlig baseret på en egenproduceret alkoholbase fra danske gulerødder – hvilket mig bekendt må være verdens eneste af slagsen.
Tilsmagt med kun enebær og korianderfrø er ELG No. 1 Gin destilleriets mest traditionelle gin. Selvom destilleriet beskriver den som en ”classic inspired gin”, adskiller ginnens egenproducerede gulerodsdestillatet den smagsmæssigt fra alle andre produkter på markedet. Samtidig er der ingen tvivl om, at ELG No. 1 Gin er en gin med stort ’G’. Kraftigt enebærspark med en let krydret og sprød fyrrenålenote, der giver associationer til nyfældede grantræer i en nordnorsk nåletræsskov.
Citadelle No Mistake Old Tom Gin: Ligesom forgangne år blev der i årets ellevte time frigivet et par overraskende gode ginner op mod julesalget og nytårsfejringen. I år var det den gamle kending Citadelle Gin, der stod for den største juleoverraskelse i form af deres Citadelle No Mistake Old Tom Gin – en gin der er som skræddersyet til mine to favoritcocktails, Martinez og Negroni.
Citadelle No Mistake Old Tom Gin er i al sin enkelthed den avancerede soleralagrede Citadelle Réserve Gin omrørt med let karamelliseret brun farin, og lagret yderligere i et par måneder, for til sidst at blive fortyndet til en alkoholstyrke på 46% vol., og flasket i et beskedent antal på 6500 flasker. Og ifølge manden bag Citadelle Gin, Alexandre Gabriel, er der ingen planer om at frigive yderligere flasker – tværtimod: “It’s not something we want to make permanent,” fortalte han til Imbibe, og fortsatte, “Next year I’ll be on to something else. I’ve got another ten ready.” (kilde: Imbibe)
Citadelle No Mistake Old Tom Gin er en let blomstret gin med tydeligt enebærpræg, og fremtrædende noter af karamel, ristede mandler, appelsin, vanilje, peber og lakrids.
Rock Rose Gin – Summer Edition: Lige siden etableringen af Dunnet Bay Distillers i juli 2014 har jeg med begejstring observeret det nordskotske destilleri på afstand. Det sker en sjælden gang, at man falder over en flaske af deres glimrende Rose Rock Gin i den karakteristiske keramikflaske i Danmark, og jublen ville ingen ende tage, da jeg faldt over et eksemplar af deres summerudgave Rose Rock Gin – Summer Edition i sensommeren 2016.
Ginnen er en del af Dunnet Bay Distillers’ linje af sæsonginner, der foruden Summer Edition, også bød på en forårs-, en efterårs- og en vinterudgave.
Udover den 18 botanicals store ingrediensliste fra den oprindelige Rose Rock Gin, er der tilført mjødurt, hyldeblomst, nelliker, citrontimian, ananassalvie og citronmelisse i sommerudgaven.
Resultatet er en superfrisk og let gin, med masser af blomst, citrus og urter, der overraskende nok formår at løfte den oprindelige, eminente Rose Rock Gin til nye højder.
Four Pillars Shiraz Gin: Det er anden gang, at det australske gindestilleri formår at snige sig ind på min årlige ‘best of’-liste. Første gang var til oversigten over de bedste ginner fra 2013, hvor det dengang nyåbnede destilleri netop havde præsenteret deres Four Pillars Rare Dry Gin for australierne. Siden da er både destilleri og sortiment blevet betydeligt udvidet, og man kan bestemt ikke kalde Four Pillars Gin for et lille fortagende længere.
I 2016 fik danskerne på nærmest mirakuløs vis lov til at stikke tungen ned i den uhyre populære og stærkt begrænsede Four Pillars Shiraz Gin, der på rekordtid gik udsolgt fra destilleriet.
Four Pillars Shiraz Gin er lavet ved at lade Yarra Valley Shiraz-druer (årgang 2016) trække i Four Pillars Rare Dry Gin i otte uger. Efterfølgende sies drueresterne fra og shiraz-ginnen fortyndes ned til hele 37,5% vol., frem for de typiske 28-30% vol. for slåenbær- og andre frugt- og bærginner.
Four Pillars Shiraz Gin har et markant vinøst præg, uden dog at gå på kompromis med ginnens vigtigste regel om at være “predominately flavoured by juniper”. Det er ret skørt og forbandet god gin.
Silent Pool Gin: Selvom Silent Pool Distillers blev etableret i Surrey Hills i England tilbage i 2013, og de første flasker Silent Pool Gin ramte det engelske marked i starten af 2015, fik danskerne først fornøjelse i starten af 2016. Og heldigvis for det.
Med Silent Pool Gins indtog på markedet fik de friske, sommerlige ginner en ny alfahan. Den er tilsmagt med hele 24 botanicals, som blandt andet tæller hyldeblomst, kamille, honning (fra lokalområdet), og kaffir limeblade, rosenblade, kardemomme og kassiabark, der i en sirlig proces af forskellige macerationsperioder og avancerede destilleringsmetoder ender ud i en utrolig frisk gin med flot citrus- og blomsterpræg i både næse og mund, og hvor destilleriets famøse fritfossende kilde i baghaven spiller en hovedrolle (i både identitet og smag).
Honorable mentions: som du bliver nødt til at smage snart:
Njord Gin Distilled United Nature: Korn og drue-baseret gin produceret i et samarbejde mellem danske Spirit of Njord og spanske Santamania. Tilsmagt med alt fra timian, appelsinblomst og græskarkerner til pastinak, skovmærke og mælkebøtterod.
Copenhagen Distillery Orange Gin: Lavet på en neutral alkoholbase fra hvede og tilsmagt med appelsin, pomerans, langpeber, kardemomme og selvfølgelig enebær.
Le Gin de Christian Drouin: Fransk gin baseret på en æblecider fra 30 forskellige æbler, og tilsmagt med botanicals som rosenblade, citronskal, enebær, ingefær og kardemomme.
Herbie Gin: Nordisk Brænderis samarbejde med Anders Skotlander kan føre til mere end god rom. Herbie Gin er tilsmagt med ingredienser som enebær, fennikelfrø, rosmarin, appelsinskal og æbler, og har helt fortjent modtaget internationalt hæder for sit udtryk.
Ovenstående liste er som alle andre toplister håbløst subjektiv, og der er mange flere ginner, der kunne fremhæves. Det vil jeg råde bod på i løbet af 2017. Og del endelig dine favoritginner fra 2016 i kommentarfeltet nedenfor – for jeg har med sikkerhed misset et par stykker i løbet af året.
Arkiveret under:Guide Tagged: Året der gik, Årets bedste gin, Citadelle No Mistake Old Tom Gin, ELG No. 1 Gin, Four Pillars Shiraz Gin, Rock Rose Gin - Summer Edition, Silent Pool Gin
