Belgien er et fremragende ginland med en lang tradition for enebærspiritus. Men når det kommer til Gin & Tonics, har belgierne en lidt anden smag, end det vi er vant til i Danmark.
Belgierne er sammen med hollænderne ophavsmænd til ginnens forfader, genever, der har huseret i Nederlandene siden slutningen af 1500-tallet. Den bygmaltbaserede genever er stadig meget populær i regionen, men ginnen med dens neutrale alkoholbase har de seneste år fundet et stort publikum i især Belgien.
Ifølge International Wine & Spirit Research (IWSR) var Belgien (sammen med Holland) det tyvende mest gindrikkende land i verden i 2011. Meget er sket siden 2011, men intet tyder på, at Belgien har sat ginflaskerne tilbage på hylden.
Tager man på bar i Antwerp – Belgiens ginhøjborg – bliver man ofte mødt af et overdådigt udvalg af gin- og geneverbaserede cocktails. Og enkelte af dem er noget anderledes, end det man typisk vil støde på i byer som London, Berlin og København. Tag fx Fiskebar i Antwerp, en restaurant og bar med et fornuftigt udvalg af gin og cocktails. Her serverer de blandt andet den nordtyske Elephant Gin med Fever-Tree Tonic, ingefær og tørret banan. En kombi, jeg aldrig har set før. Og banan i gincocktails er slet ingen sjældenhed på de kanter.
Tro det eller ej, men tørret banan smager faktisk rigtig godt sammen med både ingefæren og den kraftige og krydrede gin. Elephant Gin bliver produceret lidt uden for Hamborg, og har et erklæret mål om at slå et slag for bevarelsen af de afrikanske elefanter. Det gøres ved at donere 15 procent af overskuddet til to forskellige velgørenhedsorganisationer: Den ene er Big Life Foundation, der arbejder for at forhindre krybskytteri. Den anden, Space for Elephants Foundation, arbejder for at genskabe elefanternes ældgamle vandreruter, der blev ødelagt, da de afrikanske reservater blev indhegnet. Der af navnet Elephant Gin.
Elephant Gin indeholder 14 botanicals, der inkluderer velkendte ingredienser som enebær, lavendel, ingefær og peberbær, men også mere eksotiske botanicals fra det afrikanske kontinent som Harpagophytum (sydafrikansk Devil’s Claw), Buchu (sydafrikansk solbærsmagende plante, Lion’s Tail (afrikansk urt) og Afrikansk malurt (kendt fra især absinthe og vermouth).
De afrikanske botanicals gør Elephant Gin ganske anderledes end andre ginner på markedet. Den er intens, kraftig, varm og smagfuld med krydrede og urtede noter. Og når belgierne garnerer med ingefær øges varmen og de krydrede noter, men de tørrede bananer mildner smagen og tilføjer en behagelig sødme til drinken. Det fungerer glimrende.
Man skal lige vende sig til banansmagen, men belgierne har faktisk fat i noget her.
Del din TuesdayGT under hashtagget #tuesdaygt på Facebook, Twittter, GooglePlus og Instagram.
Arkiveret under:Gin and Tonics Tagged: Elephant Gin, Fever-Tree Tonic, Gin and Tonic, TuesdayGT
